در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با دیزل ژنراتور و طرز کار آن آشنا کنیم.پس با ما همراه باشید.
دیزل ژنراتور چیست؟
دیزل ژنراتور ها که از ترکیب موتور دیزل، ژنراتور الکتریکی (مولد) و بخش های دیگر ساخته شده اند، ابزاری هستند برای تامین برق در شرایط مختلف. از تامین برق اضطراری در حد چند دقیقه گرفته تا تامین برق کشتی و قطار در این بازه قرار می گیرند. کار شرکت های فعال در این زمینه، ارائه خدمات تخصصی برای تعمیر، نگهداری و کوپله دیزل ژنراتورهاست .
در تولید انرژی الکتریکی مولد به ماشینی گفته میشود که از طریق القای الکترومغناطیسی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. تبدیل بالعکس انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی به وسیله موتور الکتریکی صورت میگیرد. موتورها و مولدهای الکتریکی از جهات مختلفی دارای شباهتهای زیادی با یکدیگر هستند. منبع تامین کننده انرژی مکانیکی ممکن است توربین بخار، توربین آبی، توربین بادی یا یک موتور احتراق داخلی باشد.
طرز کار دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور دستگاهی است که سوخت دیزلی را به الکتریسیته تبدیل می کند. این دستگاه مستقل خود از دو بخش موتور دیزلی و ژنراتور تشکیل شده است. موتور دیزلی سوخت دیزل را به منظور تولید حرکت برای ژنراتور می سوزاند و پس از آن ژنراتور حرکت را توسط نیروی الکترومغناطیس به الکتریسیته تبدیل می کند. این دو جزء (موتور و ژنراتور الکترومغناطیس) توسط یک میل لنگ به یکدیگر وصل می شوند و به این ترتیب، حرکت تولید شده توسط موتور دیزلی به آهنربای ژنراتور منتقل می شود.
موتور دیزلی با یک احتراق درونی کوچک روشن می شود. در موتور دیزلی دریچه ای تعبیه شده که سوخت را کنترل کرده و سرعت موتور دیزلی را تحت کنترل در می آورد. که این کار موجب استاندارد شدن قدرت خروجی ژنراتور می شود.
همزمان با چرخاندن میل لنگ توسط موتور دیزلی متصل به ژنراتور، محور اصلی ژنراتور درون محفظه آلترناتور می چرخد و این حرکت با سرعت بالا، باعث چرخش آهن ربا درون سیم پیچ ژنراتور می شود.
سپس با استفاده از قانون القای الکتریکی، الکتریسیته تولید می کند. کلید هدایتگر (گاورنر) هم به موتور اجازه می دهد در صورت افزایش مصرف با بالابردن سرعت الکتریسیته مورد نیاز را تامین کند، تا در صورت افزایش یا کاهش ناگهانی در مصرف کنندگان میزان تولید برق را کنترل کند.
دیزل ژنراتور با تبدیل سوخت دیزلی به الکتریسیته، می تواند برق مورد نیاز کارخانه ها، پروژه های ساختمانی، محیط های صنعتی، جاده ها و راه آهن، بیمارستان ها، سازمان ها و ادارات، سینماها، مجموعه های ورزشی، پروژه های مختلف بین شهری و دور دست را فراهم کند. کاربرد اصلی دیزل ژنراتور وقتی می باشد که دسترسی به برق شهری امکان پذیر نیست و گاهی هم برای کاهش هزینه های مصرف انرژی بکار می رود.
در ادامه مقاله "دیزل ژنراتور و طرز کار آن" خواهید دید:
چگونگی تولید برق در دیزل ژنراتور
طرز کار اجزای اصلی دیزل ژنراتور
مزایای استفاده از دیزل ژنراتورها
علت محبوبیت دیزل ژنراتور ها نسبت به ژنراتور های گازسوز
چگونگی تولید برق در دیزل ژنراتور
ژنراتور دیزلی از موتوری تشکیل شده است که با سوخت دیزل کار میکند. در طی فرایند احتراق، انرژی شیمیایی سوخت به انرژی مکانیکی تبدیل شده و سپس انرژی مکانیکی ایجاد شده به انرژی الکتریکی تبدیل میشود که در صورت قطع برق میتوان از آن استفاده کرد.
هنگامی که ژنراتور دیزلی راه اندازی میشود، موتور چهار فرایند احتراق خود را طی میکند. یعنی:
مکش، فشرده سازی، قدرت و اگزوز.
در نتیجه انرژی شیمیایی سوخت به انرژی مکانیکی تبدیل شده که ما به عنوان خروجی در شفت موتور دریافت میکنیم.
اکنون از این شفت دوار برای چرخاندن روتور دینام استفاده میشود. روتور و استاتور دینام اجزایی هستند که انرژی تولید میکنند.
روتور، یک عنصر استوانهای است که توسط آهنربا احاطه شده است، در داخل استاتور میچرخد که دارای آرایش ثابتی از سیم کشی مسی است. حرکت آهنرباها در سراسر سیم کشی چیزی است که در پایان الکتریسیته تولید میکند.
نحوه کار دیزل ژنراتور
به طور کلی نحوه کار دیزل ژنراتور را می توان در مراحل زیر بیان نمود:
مکش
در این مرحله شیر ورودی باز شده و با جابهجا شدن پیستون از مرکز، هوا به طرف سیلندر کشیده میشود. بعد از وارد شدن هوا با فشار به اندازه کافی، شیر مکش بسته میگردد.
احتراق
در مرحله احتراق، سوخت وارد هوای متراکم و داغ شده و شروع به سوختن میکند تا زمانی که به مرکز فوقانی برسد که در این حالت تأمین سوخت متوقف میگردد.
تا آخر مرحله مکش و رسیدن به نقطه قطع، تزریق سوخت ادامه داشته که در این شرایط، شیر ورودی و تخلیه در حالت بسته قرار دارند.
در ادامه گازهای هوا فشرده شده و در سیلندر پخش میگردند و باعث میشوند تا پیستون به طرف پایین حرکت نماید.
تخلیه
در این مرحله به طور مجدد پیستون به سمت بالا رفته و سبب میشود تا شیرهای تخلیه باز و شیر سوخت بسته گردد.
به دلیل انبساط گازهای سوختی که محترق شدهاند، با حرکت پیستون به سمت بالا فرار کرده و در نهایت گازهایی که باقیماندهاند، با کمک دریچه اگزوز به طرف بیرون میروند.
زمانی که این مرحله پایان مییابد، شیرهای تخلیه بسته شده و این چرخه کامل میگردد.
انواع دیزل ژنراتور
در ادامه مقاله "دیزل ژنراتور و طرز کار آن" میرسیم به انواع دیزل ژنراتور که از بُعدهای مختلف مورد بررسی قرار دادیم.
دیزل ژنراتورها بسته به وسعت و میزان مصرف محل مورد استفاده انواع مختلفی دارد. موتور برق برای مصارف کم از جمله منازل، ژنراتور گازسوز و دیزل ژنراتور برای مصارف بیشتر از جمله مجتمعهای تجاری یا مسکونی بزرگ استفاده میشود.
نوع دیگر دیزل ژنراتورها چیست؟
این نوع بر اساس توان خروجی به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم میشوند.
خروجی تک فاز برای مناطق مسکونی و خروجی سه فاز برای تاسیسات برقی و استفادههای تجاری کاربرد دارد.
انواع دیزل ژنراتور بر اساس نوع سوخت
دیزل ژنراتورها بر اساس نوع سوخت مصرفی تقسیم بندی هم میشوند. دیزلی، بنزینی، گازی، دوگانه سوز و…
انواع دیزل ژنراتور بر اساس مولدها آنها
همچنین مولدهای آنها بر اساس مدت زمان به ۴ دسته تقسیم بندی میشوند: ۱-مولدهای اضطراری ۲-مولدهای پایه ۳-مولدهای دائم ۴-مولدهای چند منظوره
به طور کلی دیزل ژنراتورها در انواع برندهای گوناگونی در بازار موجود هستند که به راحتی میتوان آنها را خریداری کرد. بادوین، ولوو، پرکینس، لوول، استامفورد، مکالته از انواع ژنراتورها هستند که در بازار پرفروش بوده و از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
دیزل ژنراتور پرکینز یکی از بهترین نمونههای دیزل ژنراتور است. شرکت تولید کننده آن در تولید شناورهای دریایی، دیزل ژنراتور و وموتورهای دیزلی فعالیت گستردهای داشته است. برای انتخاب آن باید یکی از انواع دیزلها را با توجه به محیط مورد استفاده و نوع کارکرد آنها انتخاب کرد.
بیشتر بخوانید: گاورنر دیزل ژنراتور چیست؟
اجزای اصلی دیزل ژنراتور
- موتور
- دینام
- سیستم سوخت
- تنظیم کننده ولتاژ
- سیستم خنک کننده
- سیستم اگزوز
- سیستم روانکاری
- شارژر باتری
- صفحه(پنل) کنترل
- مونتاژ یا قاب اصلی
طرز کار اجزای اصلی دیزل ژنراتور
به طور کلی نحوه کارکرد اجزای اصلی در یک ژنراتور عبارتاند از:
موتور
به طور کلی موتور منبع ورودی به ژنراتور میباشد که اندازه آن متناسب با حداکثر توان خروجی تامین شده توسط ژنراتور است.
دینام
دینام قسمتی از ژنراتور میباشد که سبب تولید خروجی الکتریکی از طریق وردوی مکانیکی که موتور تامین کرده است، میپردازد.
دینام که به نام ژنراتور نیز شناخته میشود، بخشی از ژنراتور است که خروجی الکتریکی را از ورودی مکانیکی تامین شده توسط موتور تولید میکند. این شامل مجموعهای از قطعات ثابت و متحرک بوده که در یک محفظه محصور شده اند. اجزاء با هم کار میکنند تا حرکت نسبی بین میدان مغناطیسی و الکتریکی ایجاد کنند که به نوبه خود الکتریسیته تولید میکند. اجزای دینام عبارتاند از:
استاتور
این جزء ثابت است و شامل مجموعهای از هادیهای الکتریکی بوده که در سیم پیچهایی روی یک هسته آهنی پیچیده شدهاند.
روتور یا آرماتور
روتور به تولید نوعی میدان مغناطیسی متحرک در اطراف استاتور پرداخته که سبب اختلاف ولتاژ در بین سیم پیچهای آن میگردد. این جریان متناوب سبب تولید خروجی ژنراتور میگردد.
این جزء متحرک بوده که یک میدان مغناطیسی دوار را به یکی از سه روش زیر تولید میکند:
توسط القایی: به عنوان آلترناتورهای بدون جاروبک شناخته شده و معمولاً در ژنراتورهای بزرگ استفاده میشوند.
توسط آهنرباهای دائمی: این مورد در واحدهای دینام کوچک رایج است.
با استفاده از یک محرک: یک محرک منبع کوچکی از جریان مستقیم (DC) است که از طریق مجموعهای از حلقههای لغزشی و برسها به روتور انرژی میدهد.
سیستم سوخت
مخزن سوخت معمولاً ظرفیت کافی برای کار کردن ژنراتور را به طور متوسط بین 6 تا 8 ساعت دارد. در مورد واحدهای کوچک ژنراتور، مخزن سوخت بخشی از پایه لغزش ژنراتور است یا در بالای قاب ژنراتور نصب می شود.
ویژگیهای مشترک سیستم سوخت رسانی شامل موارد زیر میباشند:
- اتصال لوله از مخزن سوخت به موتور: خط تامین سوخت را از باک به موتور خط برگشت سوخت را از موتور به باک هدایت میکند.
- لوله تهویه مخزن سوخت: مخزن سوخت دارای یک لوله تهویه برای جلوگیری از ایجاد فشار یا خلاء در هنگام پر کردن و تخلیه مخزن است. هنگامی که باک سوخت را دوباره پر میکنید، از تماس فلز به فلز اطمینان حاصل کنید تا از ایجاد جرقه جلوگیری شود.
- اتصال سرریز از مخزن سوخت به لوله تخلیه: این مورد لازم است تا مانع از هرگونه سر ریز شدن در زمان پر کردن مجدد مخزن شود.
- پمپ سوخت: این پمپ، سوخت را از مخزن ذخیره اصلی به مخزن روزانه منتقل میکند. کارکرد پمپ بنزین معمولاً به صورت الکتریکی میباشد.
- جداکننده آب سوخت / فیلتر سوخت: این فیلتر آب و مواد خارجی را از سوخت مایع جدا میکند تا از دیگر اجزای ژنراتور در برابر خوردگی و آلودگی محافظت کند.
- انژکتور سوخت: مقدار مورد نیاز سوخت را به داخل محفظه احتراق موتور میپاشد.
تنظیم کننده ولتاژ
همانطور که از نام آن مشخص است، این قطعه ولتاژ خروجی ژنراتور را تنظیم میکند. در ادامه مکانیزم هر جزء که در فرآیند چرخهای تنظیم ولتاژ نقش دارند، توضیح داده شده است:
تبدیل ولتاژ AC به جریان DC
تنظیم کننده ولتاژ بخش کوچکی از خروجی ولتاژ AC ژنراتور را میگیرد و آن را به جریان DC تبدیل میکند. سپس این جریان DC را به مجموعه ای از سیم پیچهای ثانویه در استاتور که به عنوان سیم پیچهای تحریک کننده معروف هستند، میفرستد.
سیمپیچهای محرک (تبدیل جریان DC به جریان متناوب)
سیمپیچهای محرک اکنون مشابه سیمپیچهای استاتور اولیه عمل میکنند و جریان متناوب کمی تولید میکنند. سیم پیچهای تحریک کننده به واحدهایی به نام یکسو کننده های دوار متصل میشوند.
یکسو کننده های دوار (تبدیل جریان AC به جریان DC)
این یکسو کنندهها جریان AC تولید شده توسط سیم پیچهای تحریک کننده را تصحیح میکنند و آن را به جریان DC تبدیل میکنند. این جریان DC به روتور یا آرمیچر تغذیه شده تا علاوه بر میدان مغناطیسی چرخشی روتور، یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد کند.
روتور یا آرمیچر (تبدیل جریان DC به ولتاژ AC روتور)
آرمیچر اکنون ولتاژ AC بزرگتری را در سیم پیچهای استاتور القا میکند که اکنون ژنراتور به عنوان ولتاژ AC خروجی بزرگتر تولید میکند.
این چرخه تا زمانی ادامه مییابد که ژنراتور شروع به تولید ولتاژ خروجی معادل ظرفیت عملیاتی کامل خود کند. با افزایش خروجی ژنراتور، تنظیم کننده ولتاژ، جریان DC کمتری تولید میکند.
در زمانی که ژنراتور به ظرفیت کامل خود رسید، یعنی تنظیم کننده ولتاژ به حالت تعادل خود رسیده و جریان DC کافی را برای خروجی دستگاه تولید میکند و ...
سیستم خنک کننده
استفاده کردن مکرر و مداوم از دستگاه سبب بالا رفتن دمای اجزای متفاوت آن می گردد. داشتن یک سیستم خنک کننده و تهویه برای برداشت گرمای تولید شده در این فرآیند ضروری است.
در برخی مواقع از آب شیرین به عنوان خنک کننده برای دستگاه استفاده میگردد، اما به طور معمول استفاده از آن محدود برای موقعیتهای خاصی از جمله دستگاههای کوچک و یا در واحدهای بزرگ بیشتر از 2250 کیلووات میباشد.
هیدروژن گاهی اوقات به عنوان خنک کننده برای سیم پیچهای استاتور واحدهای بزرگ ژنراتور استفاده میشود، زیرا در جذب گرما نسبت به سایر خنک کنندهها کارآمدتر است. هیدروژن گرما را از ژنراتور حذف کرده و آن را از طریق یک مبدل حرارتی به مدار خنک کننده ثانویه منتقل میکند که حاوی آب غیر معدنی به عنوان خنک کننده میباشد.
به همین دلیل است که ژنراتورهای بسیار بزرگ و نیروگاه های کوچک اغلب برجهای خنک کننده بزرگی در کنار خود دارند.
برای همه کاربردهای رایج دیگر، اعم از مسکونی و صنعتی، یک رادیاتور و فن استاندارد روی ژنراتور نصب شده و به عنوان سیستم خنک کننده اولیه کار میکند.
سیستم اگزوز
دود اگزوز ساطع شده از یک ژنراتور درست مانند اگزوز هر موتور دیزلی یا بنزینی دیگر است و حاوی مواد شیمیایی بسیار سمی بوده که باید به درستی مدیریت شوند. از این رو، نصب یک سیستم اگزوز کافی برای دفع گازهای خروجی ضروری است.
لولههای اگزوز معمولا از چدن، فرفورژه یا فولاد ساخته میشوند که باید مستقل باشند و نباید توسط موتور ژنراتور پشتیبانی گردند. لولههای اگزوز معمولا با استفاده از اتصال دهندههای انعطاف پذیر به موتور متصل شده تا لرزشها را به حداقل برسانند و از آسیب به سیستم اگزوز ژنراتور جلوگیری نمایند. لوله اگزوز به بیرون ختم شده و از درها، پنجرهها و دیگر منافذ به خانه یا ساختمان منتهی میشود.
توجه داشته باشید که باید از متصل نبودن اگزوز ژنراتور به تجهیزات دیگر مطمئن شوید.
سیستم روانکاری
از آنجایی که ژنراتور شامل قطعات متحرک در موتور خود است، برای اطمینان از دوام و عملکرد روان برای مدت طولانی، نیاز به روغن کاری دارد. موتور ژنراتور توسط روغن ذخیره شده در پمپ، روغن کاری میشود. شما باید سطح روغن روانکار را هر 8 ساعت کارکرد ژنراتور و همچنین نشتی روان کننده را بررسی کنید و هر 500 ساعت کارکرد ژنراتور روغن روان کننده را تعویض نمایید.
شارژر باتری
استارت دستگاه با استفاده از باتری کار میکند. شارژر باتری، باتری ژنراتور را با تامین ولتاژ شناور دقیق، شارژ نگه میدارد.
اگر ولتاژ شناور بسیار کم باشد، باتری کم شارژ باقی میماند.
اگر بسیار بالا باشد، عمر باتری را کاهش میدهد.
شارژرهای باتری معمولا از فولاد ضد زنگ برای جلوگیری از خوردگی ساخته میشوند. آنها همچنین کاملاً خودکار هستند و نیازی به تنظیمات یا تغییر تنظیمات ندارند.
صفحه کنترل
این رابط کاربری ژنراتور است و حاوی مقرراتی برای پریزهای برق و کنترل میباشد. سازندگان مختلف ویژگیهای متفاوتی را در کنترل پنل واحدهای خود ارائه می دهند که در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است:
راه اندازی و خاموش شدن برقی
پنل های کنترل استارت در زمان قطع برق و همچنین در شرایط عدم نیاز به برق، یه صورت خودکار روشن و قطع می شوند.
گیج های موتور
گیج های مختلف پارامترهای مهمی مانند فشار روغن، دمای مایع خنک کننده، ولتاژ باتری، سرعت چرخش موتور و مدت زمان کارکرد را نشان می دهند. اندازهگیری و پایش مداوم این پارامترها باعث میشود تا زمانی که هر یک از این پارامترها از سطح آستانه مربوطه خود عبور کنند، ژنراتور را خاموش کند.
دورسنج های ژنراتور
صفحه کنترل همچنین دارای امکاناتی برای اندازه گیری جریان و ولتاژ خروجی و فرکانس است.
مونتاژ یا قاب اصلی
همه ژنراتورها، قابل حمل یا ثابت، دارای محفظه های سفارشی هستند که یک پایه ساختاری را ارائه می دهند. این قاب همچنین اجازه می دهد تا برای ایمنی محصول تولید شده به زمین متصل شود.
کانوپی دیزل ژنراتور
یکی از قسمت هایی که در دیزل ژنراتور مورد استفاده قرار می گیرد کانوپی است. این قطعه به عنوان یک اتاقک یا محفظه برای دیزل ژنراتور تعریف می شود. یکی از خصوصیات و ویژگی هایی که این قطعه دارد این است که دارای عایق بندی صوتی بسیار مناسبی است که می توان گفت این عایق بندی صدای دیزل ژنراتور را بسیار کم میکند.
این قطعه به عنوان یک اتاقک یا محفظه برای دیزل ژنراتور تعریف می شود. یکی از خصوصیات و ویژگی هایی که این قطعه دارد این است که دارای عایق بندی صوتی بسیار مناسبی است که می توان گفت این عایق بندی صدای دیزل ژنراتور را بسیار کم میکند و سر و صداهایی را که در حین کار تولید میشود کاهش میدهد. به همین دلیل در ساختار دیزل ژنراتور این اتاق را با نام سایلنسر یا حتی صدا خفه کن نیز می شناسند در این مقاله قصد داریم در مورد ویژگی ها و خصوصیات کانوپی و همچنین ضرورت استفاده از آن برای یک دیزل ژنراتور توضیحاتی ارائه کنیم. عملکرد این محفظه به صورتی است که تمامی صدای دیزل ژنراتور را مهار می کند.
در نظر داشته باشید که دیزل ژنراتور ها به عنوان شایع ترین منابع آلودگی صوتی محسوب می شوند و حتی می توانند تاثیرات بسیار بدی و اثرات نامطلوبی بر روی سلامتی انسان از نظر شنوایی بیماریهای اعصاب و روان و حتی افزایش ضربان قلب داشته باشند این موضوع در محیط های درمانی نیز مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است.
می توان گفت شاخص ترین ویژگی کانوپی همین جلوگیری از ورود سر و صدای دیزل ژنراتور به محیط اطراف است زیرا همان طور که اشاره شد اتاقک دیزل ژنراتور یکی از منابع مهم آلودگی صوتی محسوب می شوند اگر این وسیله در یک محیط حساس مانند محیط های درمانی و یا بیمارستان ها مورد استفاده قرار بگیرد کانوپی میتواند بهترین عایق در این زمینه باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به کانوپی به مقاله "کانوپی چیست و چه کاربردی دارد؟" مراجعه کنید.
مزایای دستگاه دیزل ژنراتور
در بالا با دیزل ژنراتور و طرز کار آن آشنا شدیم، اکنون در این بخش به مزایای این دستگاه میپردازیم:
- موتورهای دیزلی در مقایسه با موتورهای بنزینی مصرف سوخت کمتری داشته و در مدت زمان یکسانی مصرف سوخت موتور دیزلی کمتر است.
- سوختهای دیزلی ارزانتر از سوختهای بنزینی هستند و استفاده از موتورهای دیزلی صرفه اقتصادی دارد.
- موتورهای دیزلی فاقد کاربراتور هستند و در مقایسه با دیگر موتورها استهلاک کمتری دارند.
- عمر مفید دیزل ژنراتورها سه برابر موتورهای بنزینی است.
مزایای استفاده از دیزل ژنراتورها
تأمین برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور، از جمله مهمترین کاربردهای این دستگاه ها است. اما باید بدانید که نسل های جدید دیزل ژنراتورها توانسته اند تا مشکلات موجود در نسل های قبلی مانند هزینه های تعمیر، نگهداری و تعویض و یا سروصداهای مزاحم ایجاد شده را از بین ببرند. دیزل ژنراتورهای جدید موجود در بازار بدون صدا بوده و در قیاس با موتورهای گازی که دارای ظرفیت یکسانی با آن ها هستند، هزینه های نگهداری پایین تری دارند.
از دیگر مزایای مهم دیزل ژنراتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هزینه های نگهداری و تعمیر پایین
یکی اصلی ترین مشکلاتی که برای انواع دیزل ژنراتورها به میان می آمد، مشکلات ناشی از خراب شدن و یا معیوب شدن و نیاز به تعویض و یا تعمیر قطعات آن ها بود. امروزه از آن جایی که تأمین برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور توسط قطعات کمتری انجام می شود، دیگر نیازی نیست تا نگران هزینه های سنگین نگهداری آن ها باشید.
طول عمر بالاتر
از جمله مهمترین مزایای دیزل ژنراتورها می توان به دوام بسیار مناسب آن ها اشاره کرد. این دستگاه ها قابلیت کار در محیط های سخت کاری را داشته و بدون مشکل به کار خودشان ادامه می دهند. از سوی دیگر به دلیل آن که در برابر خوردگی، ضربه، فشار کاری، ساییدگی و ... مقاوم بوده، طول عمر بسیار زیادی خواهند داشت.
ذخیره سازی ایمن
دیزل ژنراتورها می توانند برق اضطراری مورد نیاز برای دستگاه های الکتریکی را به کمک سوزاندن سوخت های فسیلی مانند گازوئیل تولید کنند. گازوئیل ها در مقایسه با سایر سوخت های فسیلی دیگر، مانند بنزین، خطر اشتعال پذیری پایین تری داشته و نگهداری و استفاده از آن ها ایمن تر خواهد بود.
توان خروجی
دیزل ژنراتورها در مقایسه با سایر ژنراتورهای موجود در بازار می توانند توان خروجی بالاتری داشته باشند و مدت زمان بیشتری را کار کنند.
سادگی در تأمین سوخت
در صورتی که شما تأمین برق اضطراری توسط دیزل ژنراتورها را تجربه کرده باشید، با مشکل تأمین سوخت مواجه می شوید. باید بدانید که این دستگاه ها قابلیت حمل بسیار مناسبی داشته و می توانید آن ها را با خود برای تأمین سوخت، جا به جا کنید. از سوی دیگر، سوخت مورد استفاده در این دستگاه ها با سوخت موجود در خودروهای سنگین و سبک یکسان بوده و به شما این اجازه را می دهد تا از سوختی یکسان برای آن ها استفاده کنید.
معایب دیزل ژنراتورها
در کنار تمام مزایایی که دیزل ژنراتورها دارند، دارای معایبی نیز هستند که برخی از این معایب عبارت است از:
- دیزل ژنراتورها دارای خطراتی برای محیط زیست هستند. مصرف ۱ لیتر گازوئیل به طور متوسط ۷ کیلوگرم CO2 تولید می کند. در مقایسه با سایر منابع انرژی، دیزل ژنراتورها تأثیر زیادی بر آلودگی دارند. دیزل ژنراتور نه تنها مونوکسید کربن بلکه سایر آلایندههای هوا مانند ذرات معلق و اکسیدهای نیتروژن را نیز ایجاد میکند.
- دیزل ژنراتورها همچنین آلودگی صوتی ایجاد میکنند.
- در مقایسه با برخی از منابع انرژی، ممکن است هزینه اولیه بالایی داشته باشند. نیاز اصلی برای یک موتور دیزل تعویض منظم روغن است. ژنراتورهای دیزلی که به خوبی نگهداری می شوند می توانند برای مدت طولانی دوام بیاورند، اما ژنراتورهایی که نگهداری ضعیفی دارند مستعد خرابی هستند.
- در هوای سرد، راهاندازی ژنراتور می تواند مشکل ساز باشد. می توان با استفاده از شمع های تابش و سایر عناصر گرمایشی که موتور از جمله هوای ورودی را گرم کرد و بر آن غلبه کرد. اما این مساله با هزینه اضافی همراه است. علاوه بر این، دیزل ژنراتورها دودهای خطرناکی از اگزوز خود منتشر میکنند.
- دیزل ژنراتورهای (قابل حمل) اغلب برای ذخیره انرژی با باتریها ترکیب میشوند که این ترکیب دارای معایب و اشکالاتی است. باتریها برای بسیاری از کاربردها بسیار سنگین هستند، به سرعت تخلیه میشوند و زمان شارژ مجدد طولانی دارند. همچنین مشخص شده است که عمر مفید باتری ها کوتاه است و باعث اسیدی شدن هوا میشوند. همچنین در تولید باتریها از منابع طبیعی کمیاب مانند کبالت و نیکل استفاده می شود.
- برای کارکردن بهتر، ژنراتورها به تعمیر و نگهداری منظم و دورهای نیاز دارند.
- احتمال خرابی سیستم تزریق سوخت و سایر قطعات و در نتیجه عدم اطمینان و هزینه بالای قطعات یدکی بیشتر است. موتورهای دیزلی از قطعات بزرگ و سنگین ساخته میشوند که میتوانند موجب افزایش هزینه تعمیرات شوند.
- اگرچه دیزل ژنراتور از نظر قیمت ارزانتر است، اما هزینه نصب ممکن است زمان بیشتری را صرف کند و هزینه بیشتری نیز داشته باشد.
- دیزل ژنراتورها بسیار سنگین و حجیمتر از آن هستند که متحرک و جمع و جور در نظر گرفته شوند.
- دیزل ژنراتورها باید همواره خشک نگه داشته شوند و محیط قرارگیری آنها مرطوب نباشد. در غیر این صورت به راحتی خورده میشوند.
نگهداری از دیزل ژنراتور
تعمیر و نگهداری یک نکته کلیدی برای هر ژنراتور است. تولیدکنندگان توصیه میکنند از یک برنامه تعمیر و نگهداری مشخص پیروی کنید تا ژنراتور شما در اوج کار کند و عملکرد بدون مشکلی داشته باشد. معمولا این اتفاق پس از مدت زمان مشخصی از ساعت سرویس دهی رخ میدهد. هر زمانی که متوجه شدید ژنراتور شما آنطور که باید کارآمد نیست، باید تعمیر و نگهداری را انجام دهید.
همچنین بهتر است که هر زمان که یک رویداد آب و هوایی مهم وجود دارد، تعمیر و نگهداری انجام شود. به عنوان مثال، پس از گرد و غبار یا طوفان باران. قرار گرفتن در معرض گرد و غبار و سایر آلایندههای موجود در هوا می تواند عملکرد ژنراتور شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و باعث مسدود شدن فیلترها شود و باعث شود ژنراتور برای انجام همان کار سختتر کار کنند.
در حالی که نیازهای تعمیر و نگهداری برای ژنراتورهای دیزلی کم است، اما این ژنراتورها برخی از وظایف را به صورت دورهای نیاز دارند که شامل موارد زیر میشود:
- بازرسی کلی از تمام اجزا
- تخلیه و تعویض مایع خنک کننده، روغن و سوخت
- تمیز کردن یا تعویض فیلترها
- تست باتری ژنراتور
- روشن کردن موتور برای تست عملکرد
در صورتی که به مسائل تعمیر و نگهداری این وسیله اهمیت دهید و به تعمیرات لازم آن رسیدگی کنید، ژنراتور شما برای سالهای آینده بدون مشکل کار خواهد کرد. توصیه میکنیم از قبل یک برنامه نگهداری پیشگیرانه تنظیم کنید. این تضمین میکند که ژنراتور شما با حداکثر بازده کار کند. به شما توصیه میکنیم که حتما گزارشی از این سرویسها و بازرسیهای دورهای داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید به آن مراجعه کنید.
علت محبوبیت دیزل ژنراتور ها نسبت به ژنراتور های گاز
بعد از مطالعه عناوین بالا در مورد دیزل ژنراتور و طرز کار آن احتمالا بتوانید جواب سوال را بدهید ولی با این حال خدمت شما عزیزان توضیح میدهیم.
در انتخاب ژنراتورها عوامل متعددی نظیر تامین سوخت و ذخیره آن، شرایط کار و تامین بار و… تاثیر دارند. یکی از دلایل انتخاب بیشتر ژنراتورهای دیزل تعداد بیشتر تامین کنندههای قطعات آن، عدم نیاز به دانش و تجربه زیاد و همچنین حمل و نقل و راه اندازی سادهتر آن است.
در حالت کلی دیزل ژنراتورها به علت مواد خاصی که از آن ساخته میشوند و ساده تر بودن فرایند ساخت و همچنین ساده تر بودن و کند کار بودن قطعاتشان، کمتر دچار خستگی می شوند. در نتیجه به محض ایجاد خستگی عمر آنان تمام میشود. در صورتی که در ژنراتورهای گازی هزینه اولیه تهیه بسیار بیشتر بوده و تنها مزیت آنها از نظر اقتصادی برای مصرف کننده، تامین آسان تر سوخت آن است.
مزایای دیزل ژنراتور ها نسبت به ژنراتور بنزینی
موتور برقهای دیزلی نسبت به موتور برق های بنزینی مزایایی دارند. البته مزایای این موتور برقها به معنی آن نیست که در هر شرایطی بهتر از ژنراتورهای بنزینی است، بلکه متناسب با نیازها و امکانات شما، هر یک از این موتور برقها ویژگیهایی دارند. برخی از مزایای دیزل ژنراتور عبارت است از:
- موتورهای دیزلی نسبت به موتور برقهای بنزینی مصرف سوخت کمتری دارند. این بدان معناست که هنگام کار کردن با ظرفیت یکسان، زمان کار برای دیزل ژنراتور طولانی تر است. برخی از موتورهای دیزلی نصف مدل بنزینی مصرف دارند.
- سوخت دیزل ارزانتر از بنزین است و کارکرد آنها ارزانتر است.
- موتورهای دیزلی نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارند. این تا حدی به دلیل نداشتن شمع یا کاربراتور است و بدان معناست که نیازی به تعویض شمع یا بازسازی کاربراتور نیست.
- از نظر طول عمر، یک موتور دیزلی عمر طولانیتری دارد. در مقایسه با یک موتور بنزینی معمولی، یک موتور دیزلی می تواند تا ۳ برابر بیشتر دوام بیاورد.
- سوخت دیزل در مقایسه با بنزین ایمنتر و با خطر اشتعال کمتر است.
خرید دیزل ژنراتور از آبادیزل
امیدوارم مقاله"دیزل ژنراتور و طرز کار آن" برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.
برای خرید دیزل ژنراتور به صفحه دیزل ژنراتورها مراجعه کرده و پس از انتخاب محصول مورد نظر خود برای نهایی کردن فرآیند خرید با شماره های درج شده روی سایت تماس بگیرید و از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهرهمند شوید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید