کنتاکتور چیست؟ در پاسخ به این سؤال تعاریف متفاوتی در فضای اینترنت وجود دارد؛ در این میان چند عبارت بین همه تعاریف یکسان است.
- یک وسیله الکتریکی است.
- ابزاری کنترلی است که با آن جریان برق را در مدار قطع و وصل میکنند.
- برای آمپرهای بالا استفاده میشود.
پس به این ترتیب میتوان گفت کنتاکتور یک ابزار الکتریکی کنترلکننده است که کلیدزنی مدارهای جریان بالا را به عهده دارد. درواقع از کنتاکتور برای قطع و وصل کردن مدار قدرت در جریان بالا استفاده میشود.
انواع کنتاکتور
کنتاکتورها در دو مدل AC و DC ساخته میشوند. این دو مدل در ساختار ساختمانی خود با یکدیگر متفاوت هستند و این تفاوت به دلیل نوع تغذیه این دو کنتاکتور است. کنتاکتور AC از برق مستقیم تغذیه میکند و نوع DC از جریان متناوب تغذیه میشود. در ساختمان کنتاکتور AC یک حلقه اتصال کوتاه به کار گرفته شده است. این حلقه از لرزش آن جلوگیری به عمل میآورد؛ اما کنتاکتور DC به دلیل نبود لقی نیاز به حلقه کوتاه ندارد.
یکی دیگر از تفاوتهای کنتاکتور AC و DC در صدای ایجاد شده به دلیل قطع و وصل شدن کنتاکتور است. نوع AC در زمان روشن و خاموش شدن صدای بیشتری تولید میکند و این به دلیل میدان مغناطیسی است که توسط ولتاژ 220 ولت AC ایجاد میشود.
کنتاکتورها از لحاظ ساختاری به سه گروه زیر تقسیم میشوند:
- سوئیچ تیغه چاقویی
کنترل موتورهای برقی توسط کنتاکتور تیغهای انجام میشود. استفاده از این کنتاکتور به دلیل نیاز به وجود یک نفر برای بسته نگهداشتن آن خطرناک خواهد بود. مدل تیغهای جزء اولین کنتاکتورهایی است که از نوار فلزی ساخته شده است. برای متصل بودن آن باید این نوار در حالت وصل باقی بماند.
- کنتاکتور دستی
ازآنجاکه کنتاکتور تیغهای خطرناک بود، کنتاکتور دستی ساخته شد. استفاده از این وسیله به شکل کنترلی و بیسیمی ممکن بود. از این کنتاکتور میتوان برای جریان بالا در فضای کوچ استفاده کرد.
- کنتاکتور مغناطیسی
از بین انواع کنتاکتور، بهینهترین نوع آن، مدل مغناطیسی است. این مدل بدون نیاز به اپراتور و به شکل کاملاً کنترلی، از راه دور کار خود را انجام میدهد. امروزه در لیست قیمت کنتاکتورها بالاترین قیمت به مدل مغناطیسی تعلق میگیرد.
خرید کنتاکتور
فروش کنتاکتور در انواع مختلفی صورت میگیرد و بسیاری از افراد در زمان خرید با سؤالات متفاوتی مواجه میشوند؛ مثلاً در مورد ایرانی یا خارجی بودن، برند سازنده و حتی در مورد قیمت خریداران همواره پرسشهای متفاوتی دارند. به نظر میرسد در زمان خرید بهجای توجه به موارد ذکرشده باید به نکته دیگری توجه کرد و آن پلاکی است که پشت کنتاکتور نصب شده است.
پلاک کنتاکتور چیست؟
پلاک کنتاکتور در واقع مشخصات فنی است که شرکتهای سازنده ملزم به نصب آن بر پشت کنتاکتور هستند و شامل مشخصات زیر است:
- مشخصههای ولتاژی: عبارات Ue، Ui، Uimp، Uc و Auxcont معرف مشخصات مختلف است؛ مثلا Ue برای پلاتینهای قدرت به کار میرود.
- ولتاژ بوبین: عبارت Uc مربوط به ولتاژی است که در بوبین کنتاکتور استفاده میشود. این ولتاژ با توجه به برند سازنده در کنتاکتورها متفاوت خواهد بود.
- کنتاکتهای فرمان: منظور از کنتاکت فرمان میزان جریان و ولتاژ مجازی است که به شکل دو کد استاندارد (NEMA Standard) روی پلاک نوشته میشود. در کنتاکتور AC، کد با نمادهای A، B، C، D و E و در کنتاکتور DC با نمادهای N، P، Q و R نمایش داده میشود.
- جریان کنتاکتور: در قسمتی که جریان مجاز نوشته شده است ابتدا مشخص میشود که با استفاده از کنتاکتور مربوطه مجاز به استفاده از چه نوع جریانی (AC یا DC) هستیم. بعد از کد AC یا DC عددی نوشته میشود که مشخص میکند کاربرد کنتاکتور چه چیزی است؛ مثلاً کد AC-2 برای موتورهای روتور سیمپیچی شده استفاده میشود و کنتاکتور کد DC-3 برای موتورهای شنت استفاده میشود.
- عمر مکانیکی: منظور تعداد مرتبهای است که یک کنتاکتور خاموش و روشن میشود و با کد A تا F نمایش داده میشود. بهطور مثال اگر روی پلاک کنتاکتور نوشته شده است B:104 این کنتاکتور 10 هزار بار میتواند قطع و وصل شود.
قیمت کنتاکتور در سایت آبادیزل
آبادیزل نمایندگی کنتاکتور شرکتهایی چون هیوندای کره، اشنایدر آلمان و چینت چین را بر عهده دارد. اگر قصد خرید کنتاکتور را دارید، با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید. کارشناسان ضمن بررسی درخواست شما محصولی با کیفیت و با بهترین قیمت را به شما معرفی خواهند کرد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید