پمپ آب وسیلهای است که آب را از صدها متر پایینتر از سطح زمین به سمت بالا پمپاژ میکند. اولین نوع پمپی هم که ساخته شد پمپ آب خانگی بود. البته پیشرفت تکنولوژی بهخصوص رشد در صنعت برق، موجب شد پمپ آب محدود به نوع خانگی نشده و در بخش صنعت نیز به کار گرفته شود.
پمپ آب چیست؟
پمپ به دستگاهی گفته میشود که انرﮊی مکانیکی را از یک منبع خارجی گرفته و به سیالی که از آن عبور میکند، انتقال دهد. در نتیجه، انرﮊی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش مییابد.
در پمپها تغییرات انرﮊی سیال همواره به صورت تغییر فشار سیال دیده می شود. به طور کلی پُمپ یا تُلُمبه وسیلهای مکانیکی برای انتقال مایعات است که با افزایش فشار جریان آن، امکان جابجایی را به ارتفاعی بالاتر (با افزایش هد) یا حتی پایین دست (معمولاً حوضچه یا مخزن) فراهم میآورد.
از پمپ ها برای انتقال سیال به یک ارتفاع معین و یا جابجایی آن در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده میکنند. به عبارت کلیتر، از پمپ برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میشود.
انواع پمپ
پمپها دارای انواع مختلفی هستند. دسته بندیهای گوناگون، پمپها را بر پایه ویژگیهای گوناگون طبقه بندی می کنند. در یکی از رایجترین این طبقه بندی ها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سیال، پمپها به دودسته تقسیم می شوند:
پمپهای جابجایی مثبت
در این پمپها انتقال انرژی به سیال به صورت متناوب یا پریودیک صورت می پذیرد. انواع پمپهای جابجایی مثبت عبارت اند از:
- پمپهای رفت و برگشتی
- پمپهای چرخ دندهای
پمپهای دینامیکی
در این پمپها انتقال انرژی به سیال به طور دایمی است. انواع پمپهای دینامیکی عبارت اند از:
- پمپهای گریز از مرکز
- پمپهای محیطی
- پمپهای خاص
پمپ آب خانگی یکی از تجهیزات ضروری برای زندگی روزمره بهخصوص در کلانشهرهاست. این وسیله مکانیکی با استفاده از نیروی الکتریسیته موجب افزایش انرژی جنبشی آبشده و آن را به سمت بالا پمپاژ میکند.
پمپ آب خانگی یا الکتروموتور پمپ خانگی در انواع مختلف ساخته میشود که آنها را توضیح میدهیم:
بوستر پمپ خانگی
برای تقویت فشار پمپ آب خانگی در مجتمعها و مناطق مسکونی پرجمعیت از بوستر پمپ استفاده میکنند. بوستر به تعدادی از پمپها گفته میشود که بهصورت موازی در کنار هم قرار گرفته و از یک الکتروموتور مشترک برای افزایش فشار استفاده میشود. بوستر پمپ برای آبرسانی از الگوی خاصی استفاده میکند تا همه طبقات به فشار آبی یکسان دسترسی پیدا کنند.
پمپ آب جتی
پرمصرفترین نوع پمپ خانگی، مدل جتی است. البته این پمپ در بازار به نام پمپ آب خودمکش معروف است. پمپ جتی برای اینکه مکش ایجاد کند ابتدا هوا را از بین میبرد و البته این کار را با ایجاد خلأ انجام میدهد.
پمپ سانتریفیوژ
پمپ گریزازمرکز نام دیگر این دستگاه است. عملکرد دستگاه بر اساس کاهش فشار آب است. با روشن شدن الکتروموتور، سیال وارد قسمتی به نام ایمپلر (پروانه) میشود. پروانه همواره با سرعت بالا در حال چرخیدن است. آب داخل پرههای پروانه چرخیده و مانند چرخش یک جسم در دستگاه سانتریفیوژ با سرعت از آن به بیرون پرت میشود. پمپهای سانتریفیوژ بیشتر در صنایع استفاده میشود، اما در مجتمعهای بزرگ از این پمپ نیز استفاده میشود.
پمپ بشقابی
دلیل نامگذاری این پمپ، سطح صاف و گرد بخش ابتدایی دستگاه است که مانند بشقاب پهن و مسطح است. در این دستگاه چند پروانه در حال کار سیال را به سمت بیرون پمپاژ میکنند. اگر قصد خرید پمپ آب خانگی بشقابی دارید، بهتر است بدانید این پمپ دارای هد و آبدهی مناسب برای ساختمانهای مسکونی است.
پمپ آب دیافراگمی
نام دیگر این دستگاه پمپ مخزن قابل انبساط است. این پمپ با داشتن یک مخزن که آب درون آن ذخیره میشود، از کارکرد بیدلیل دستگاه جلوگیری میکند. در این پمپ خانگی، آب در مخزن نگهداری میشود و زمانی که آب از سطح خاصی پایینتر آمد، دستگاه عمل کرده و استارت میخورد. بوسترهای پمپ خانگی اگر از نوع دیافراگمی انتخاب شوند، بهترین راندمان را خواهد داشت.
پمپ آب کف کش و لجن کش
یکی از پمپ هایی که مصرف عمومی زیادی دارد، پمپ های کف کش است. این پمپ ها غالباً برای انتقال آب در زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و معمولاً در چاه آب نصب می شود.
آنچه در خصوص این پمپ ها مهم است ارتفاع پمپ، دهنه پمپ و ولتاژ کاربری آن است. پمپ کف کش با ولتاژ 12-24 ولت کاربرد بیشتری نسبت به پمپ های 220 ولت دارد و آن هم به دلیل امکان استفاده آن توسط باتری ماشین است.
انواع پمپ آب بر اساس توان
پمپ تقویت فشار آب منزل در انواع مختلف با توان های متنوع به مشتریان قابل ارائه می باشد که از جمله آن می توان به دو اسب، یک و نیم اسب، یک اسب و نیم اسب اشاره نمود که برای مثال پمپ آب نیم اسب برای یک ساختمان یک طبقه 150 متری مناسب می باشد.
- نیم اسب: پمپ آب خانگی نیم اسب مثلا برای ساختمان یک طبقه با حداکثر متراژ 150 متر مناسب می باشد (پمپ آب مناسب برای یک طبقه).
- یک اسب بشقابی: پمپ آب خانگی یک اسب بشقابی مثلا برای ساختمان سه طبقه و شش واحد با حداکثر متراژ هر واحد 75 متر نصب می گردد (پمپ آب مناسب برای سه طبقه).
- یک اسب جتی: پمپ آب خانگی یک اسب جتی جهت ساختمان چهار طبقه و هشت واحد با حداکثر متراژ 68 متر استفاده می گردد (پمپ آب مناسب برای چهار طبقه).
- یک اسب دو پروانه: پمپ آب خانگی یک اسب دو پروانه برای ساختمان های چهار طبقه هشت واحد با حداکثر متراژ 75 متر نصب می شود (پمپ آب مناسب برای چهار طبقه).
- یک و نیم اسب دو پروانه: پمپ آب خانگی یک و نیم اسب دو پروانه می تواند برای ساختمان های پنج طبقه و ده واحد با حداکثر متراژ 100 متر استفاده گردد (پمپ آب مناسب برای پنج طبقه).
- دو اسب: پمپ آب خانگی دو اسب مثلا می تواند برای ساختمان پنج طبقه و 14 واحد با حداکثر متراژ 100 متر استفاده گردد و برای 20 واحد با میانگین 100 متر متراژ از پمپ های 4 اسب دو پروانه سه فاز استفاده می گردد (پمپ آب مناسب برای پنج طبقه).
جهت انتخاب بهترین پمپ آب و یا به عبارتی دیگر، انتخاب مناسب ترین پمپ آب مورد نیاز شما، پیشنهاد می گردد با کارشناسان آبادیزل تماس حاصل نمایید.
جهت مجتمع های مسکونی با تعداد واحد بیش از 20 واحد از انواع بوستر پمپ ها استفاده می گردد این بوستر پمپ ها بسته به میزان مصرف آب در انواع بوستر پمپ های دو و چند پمپه قرار می گیرد.
در بوستر پمپ ها جهت کاهش مصرف برق و افزایش طول عمر قطعات پمپ از سیستم های دور متغیرالکترونیکی (اینورتر) استفاده می گردد. عملکرد این سیستم ها به این نحو است که با سنسورهایی که در مدار خروجی پمپ قرار گرفته میزان فشار و دبی پمپ سنجیده شده و با کنترل سرعت دوران الکتروموتور نصب شده بر روی پمپ منجربه کاهش مصرف انرژی می گردد.
برای کارکرد پمپ ها به صورت اتوماتیک و کاهش دفعات روشن و خاموش شدن پمپ خانگی و در نتیجه عملکرد کم صدا تر پمپ نیاز به نصب مخزن تحت فشار به همراه درجه و کلید اتوماتیک است چرا که آب تحت فشار ذخیره شده در منبع مذکور باعث ایجاد یک فشار ثابت در پشت لوله گردیده و در نتیجه کاهش چشمگیر دفعات روشن وخاموش شدن پمپ و همچنین ایجاد جریان متناوب و یکنواخت آب در لوله ها را در پی دارد.
پمپ آب خانگی بی صدا یا پمپ خانگی کم صدا
بسیاری از پمپ های حال حاضر در بازار دارای صدا هستند و این اصطلاح مرسوم در بازار کاملا اشتباه می باشد، و فقط تعداد اندکی از پمپ های آب بی صدا (با صدای بسیار کم) می باشند.
در نتیجه کلیه پمپ های موجود در بازار ایران دارای صدا بوده ولی بسته به نوع و مدل و برند آن پمپ، میزان صدا متفاوت می باشد که این میزان از صدا در پمپ خانگی به مرور زمان و با استفاده بیشتر از پمپ نیز بیشتر خواهد شد.
شایان ذکر است که در بازار پمپ خانگی با صدای بسیار بسیار کم وجود دارد مانند پمپ ایزی باکس داب و یا پمپ Scala2 گراندفوس، صدای این مدل از پمپ خانگی چیزی شبیه ویبره موبایل می باشد و بسیار ناچیز است.
اجزاء پمپ آب خانگی
برای آنکه بهتر با اجزاء پمپ آب خانگی آشنا شوید، بهتر است قبل از آشنایی با طرز کار پمپ آب خانگی درباره اجزا پمپ بدانید. اجزا اصلی پمپ عبارت است از:
- الکتروموتور
- بلبرینگ پمپ آب
- محفظه آب بندی
- پوسته پمپ
- دیفیوزر
- شفت
- کاسه نمد
- کلید اتوماتیک
- مکانیکال سیل
- پروانه پمپ آب
- فلوتر
نحوه کارکرد اجزای پمپ اب
در این قسمت با طرز کار هر کدام از قطعات داخل پمپ اب آشنا شوید.
الکتروموتور
الکترو موتور ها در واقع موتور هایی هستند که توان لازم برای پمپاژ را تامین می کنند. هنگامی که موتور روشن می شود، برق از طریق سیم پیچ ها عبور کرده و یک میدان مغناطیسی تولید می کند و سبب حرکت 180 درجه ای روتور می گردد. با چرخش روتور، پروانه نیز هدایت شده و به پمپ آب نیرو می بخشد.
بلبرینگ
در واقع بلبرینگ یک قطعه ی فلزی است که سبب حرکت شافت و در نهایت سبب حرکت پروانه ی پمپ آب می شود.
محفظه آب بندی
به مجموعه ای اطلاق می شود که از وجود نشتی در پمپ آب جلوگیری می کند.
پوسته پمپ
پوششی است که از تمام اجزای پمپ آب محافظت می کند و از طریق پروانه انرژی را به سیال انتقال میدهد.
دیفیوزر
قطعه ای است که اطراف پروانه را احاطه کرده است و هدف از استفاده ی آن تبدیل انرژی سرعتی به فشار است.
شفت
شافت قطعه های استوانه ای هستند که پروانه بر روی آن قرار می گیرد.
کاسه نمد
کاسه نمد نیز قطعه ای است که جهت جلوگیری از نشتی پمپ آب استفاده می شود و به نوعی درزگیر محسوب می شوند.
کلید اتوماتیک
کلید اتوماتیک نوعی از ست کنترل است که استارت و قطع شدن پمپ آب را مشخص می کند.
مکانیکال سیل
مکانیکال سیل ها جز قطعات اصلی پمپ آب محسوب می شوند که از نشت مایعات و گازها جلوگیری می کند. با از کارافتادن مکانیکال سیل ها، کل پمپ از کار می افتد.
پروانه پمپ آب
پروانه ها قطعاتی دوار متشکل از تیغه هایی هستند که انرژی الکتریکی را به انرژی جنبشی تبدیل می کنند. در واقع به سیالات سرعت می بخشد و سبب حرکت آنها می گردند.
فلوتر
فلوتر ها یکی دیگر از تجهیزات مورد استفاده در پمپ ها می باشد که دارای عملکردی مشابه با نوار آب بندی هستند.
در فلوتر ها مقدار سیال موجود در مخزن اندازه گیری می شود تا در صورت کاهش سطح سیال به یک مقدار مشخص برق موتور به صورت خودکار قطع گردد.
فلوتر ها یکی از بهترین قطعات پمپ آب برای کنترل و اندازه گیری سطح مایع هستند. به وسیله این تجهیزات می توان حجم آب موجود در مخزن را اندازه گیری کرد.
کاربرد قطعات پمپ آب
از جمله کاربرد قطعات پمپ آب میتوان به اتصالات پمپ اشاره کرد. شیلنگ یا اتصالات متصل به پمپ از جمله تجهیزات و قطعات پمپ آب هستند که وظیفه انتقال سیال را از یک نقطه به نقطه دیگر دارند. شیلنگ های پمپ معمولا از جنس گالوانیزه هستند.
شلنگ اتصالات پمپ دارای انعطاف پذیری مناسبی است و استفاده از لوله های پلاستیکی نیز در برخی موارد مناسب می باشد. یکی از بزرگترین معایب لوله ها غیر قابل انعطاف بودن آن ها است و بزرگترین مزیت لوله ها نسبت به شیلنگ استحکام بیشتر آن ها می باشد.
طرز کار پمپ آب
الکتروپمپ بخش محرکه دستگاه است. با روشن شدن الکتروموتور، جریان الکتریکی موجب حرکت شفت میشود، یعنی جریان الکتریکی تبدیل به انرژی مکانیکی میشود. زمانی که انرژی مکانیکی شفت را میچرخاند شفت روتور را چرخانده و روتور، پروانه را به حرکت درمیآورد. در پمپهای سانتریفیوژ یک پره در جلوی دستگاه نصب است تا آب را به داخل محفظه پمپ هدایت کند.
برای انتقال حرکت روتور به پروانه از بلبرینگ استفاده میشود. بلبرینگ حرکت پروانه را نرمتر و روانتر خواهد کرد؛ اما نکتهای که نباید فراموش کرد عدم نفوذ آب به بلبرینگ و روتور است. درصورتیکه داخل این بخشها آب نفوذ کند، خوردگی ایجادشده و حرکت پروانه بهسختی صورت خواهد گرفت. برای جلوگیری از این عیب، مکانیکال سیل به کار گرفته میشود. کار مکانیکال سیل آببندی و جلوگیری از نفوذ آب به قطعات داخلی پمپ است.
همه اجزاء پمپ داخل یک پوسته قرار میگیرند. استحکام پوسته بهخصوص در پمپهای آب خانگی که داخل آب مستغرق هستند بسیار اهمیت دارد، زیرا خوردگی پوسته باعث نابودی کل پمپ خواهد شد.
کاربرد پمپ آب
- افزایش فشار آب ساختمان و آپارتمان
- تقویت فشار آب خانگی
کاربرد پمپ آب خانگی
در ابتدای مطلب اشاره شد که پمپهای آب خانگی برای افزایش فشار آب در ساختمانها استفاده میشود. در مارکت فروش پمپ خانگی، یکی از عباراتی که بین فروشندگان و خریداران ردوبدل میشود عبارت «اسب پمپ» است. منظور از «اسب پمپ» همان اسب بخار یا توان خروجی پمپ است که بر این اساس کارکرد پمپها متفاوت خواهد بود.
نوع پمپ | تعداد طبقه | واحد | حداکثر متراژ هر واحد |
---|---|---|---|
نیم اسب | 1 | یک | 150 m |
یک اسب بشقابی | 3 | شش | 75 m |
یک اسب جتی | 4 | هشت | 68 m |
یک اسب دو پروانه | 4 | هشت | 75 m |
یک ونیم اسب دو پروانه | 5 | ده | 100 m |
دو اسب | 5 | چهارده | 100 m |
چهار اسب دو پروانه | 5 | بیست | 100 m |
مقصود از ترسیم جدول بالا از نیاز خریداران پمپ آب خانگی برحسب تعداد واحد ساختمان است. البته این نکته را نباید فراموش کرد که از پمپ آب خانگی برای تخلیه فاضلاب و مصارف کشاورزی نیز استفاده میشود.
تنظیم پمپ آب
الکتروپمپ های آب دو دسته می باشند:
- الکتروپمپ افزایش فشار آب: الکتروموتور پمپ 3000 دور
- الکتروپمپ آب در گردش (سیرکولاتور یا پمپ های برگشت آب گرم): الکتروموتور پمپ 1500 دور، برای به گرداندن آب گرم در یک مدار بسته مثل شوفاژخانه ها
هرچه دور الکتروموتور بیشتر، میزان فشار و صدای تولیدی بیشتر می باشد. جهت اتوماتیک کردن پمپ افزایش فشار از سه روش استفاده می شود:
- استفاده از تابلو فرمان برای پمپ سه فاز (احیانا اینورتر)
- استفاده از ست کنترل یا کلید دیجیتال
- استفاده از منبع تحت فشار
پمپ آب آپارتمانی چیست؟
خرید پمپ آب آپارتمانی با توجه به این که در صنایع مورد استفاده قرار می¬گیرد، در معرض تششعات محیطی بیشتری قرار دارد، در خرید انواع پمپ خانگی طرح و ساخت آن¬ها از استانداردهای سخت گیرانه¬تری استفاده می¬شود. از موارد استفاده این پمپ¬ها می¬توان به استفاده آن¬ها در صنعت و تامین آب شهری، تقویت فشار آب ساختمان¬های بلند و آتش نشانی، آبیاری باغ، انتقال آب از راه دور، تهویه گرمایش و کنترل و چرخش هوا، افزایش فشار آب سرد و گرم و تجهیزات پشتیبانی و … اشاره کرد.
قیمت بهترین پمپ آب خانگی که نوعی پمپ کوچک است که به آن¬ها مینی پمپ نیز گفته می¬شود، که غالبا برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می¬گیرد، در دو نوع پمپ آب کم صدا و پرصدا تولید می-شوند. خرید آنلاین انواع پمپ آب خانگی برای انتقال آب از مکان¬های عمیق، مصارف خانگی، صنعتی، آبیاری، کشاورزی و… نیز کاربرد دارند. همچنین دارای انواع مدل با دو ولتاژ تک فاز و سه فاز موجود است، به طوری که مدل¬های سه فاز برق کمتری مصرف می¬کنند.
خرید انواع پمپ آب خانگی بی صدا و کوچک یکی از انواع پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز، که به طور کامل زیر آب غرق می¬شوند، خرید پمپ تقویت فشار آب ساختمان به این گونه است، که یک موتور الکتریکی باعث به حرکت درآمدن پمپ می¬شود، با این حرکت پمپ، انرژی جنبشی سیال یا همان مایعی که قرار است، توسط پمپ پمپاژ و افزایش پیدا می¬کند.
خرید انواع پمپ خانگی با قیمت مناسب که در گروه پمپ¬های گریز از مرکز قرار می¬گیرند، که به همراه یک شفت عمودی شده¬اند. خرید انواع پمپ خانگی ارزان از نوع پمپ های مستغرق هستند، که باید کاملا در سیالی که می¬خواهد پمپاژ شود غرق گردند.
این پمپ می¬تواند برای انتقال فاضلاب یا پساب¬های شهری، بهداشتی و صنعتی، تصویه خانه¬ها، انتقال لجن¬های رقیق و غلیظ، آب دریا و سیالات با دمای بالای 60 درجه سانتیگراد استفاده شود.
نکات مهم در انتخاب پمپ آب آپارتمانی
- متراژ واحد مسکونی
- تعداد شیر های موجود در واحد مسکونی
- محل قرار گیری پمپ در سیستم آبرسانی و لوله کشی ساختمان
- سایز لوله های آب ساختمان، تعداد طبقات و فشار آب مورد نیاز
نحوه انتخاب پمپ آب برای آپارتمان
همیشه این احتمال وجود دارد که یک انتخاب اشتباه منجر به فاجعه شود. خرید یک پمپ آب خانگی نامناسب که فشار کافی برای تأمین آب واحدها ایجاد نمیکند، موجب ناراحتی ساکنان و خسارت به پمپ خواهد شد. خاموش و روشن شدن زیاد پمپ به دلیل نبود فشار کافی باعث بار اضافی بر پمپ شده و قطعات بهخصوص پروانه دستگاه دچار خرابی میشود. متأسفانه بعضی افراد گمان میکنند خرید یک پمپ فشارقوی از مشکلات گفته شده جلوگیری خواهد کرد؛ اما باید به این مطلب اشاره کرد که انتخاب یک پمپ آب خانگی قوی نیز بدون در نظر گرفتن محاسبات لازم امری اشتباه است، زیرا ایجاد فشار زیاد بر لولهها باعث ترکیدگی میشود. ترکیدگی لوله علاوهبر خسارت به ساختمان، امکان ریزش کل ساختمان و فوت افراد را نیز به وجود میآورد.
آبادیزل تلاش کرده است یک راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی مناسب را برای شما عزیزان شرح دهد. مواردی را مشخص کند که بر انتخاب پمپ تأثیرگذار است و این نکته را یاد دهد که چگونه باید یک پمپ مناسب برای ساختمان خریداری کرد.
نحوه انتخاب پمپ آب خانگی
در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی ابتدا باید دو فاکتور بسیار مهم را بررسی کرد.
- میزان هد پمپ
- میزان دبی پمپ
هد پمپ چیست؟
هد پمپ میزان ارتفاعی است که آب در ساختمان بالا میرود یا متراژی است که سیال از نقطهای به نقطه دیگر پمپاژ میشود. البته طبق محاسبات به فشار آب تولیدی در پمپ نیز هد گفته میشود.
دبی پمپ چیست؟
به میزان آبدهی پمپ در هر مترمکعب بر ساعت، دبی پمپ میگویند. یکی از عوامل بسیار مهمی که در راهنمای صحیح انتخاب پمپ خانگی به آن اشاره کمتر میشود، همین دبی پمپ است. برای یک ساختمان با واحدهای 100 متری با یک ساختمان که واحدهای 50 متری دارد، پمپ متفاوتی باید انتخاب شود، زیرا میزان آبریزی واحدهای ساختمانی متفاوت است. هرچه آبریزی در یک ساختمان بیشتر است باید یک پمپ با دبی بالاتر انتخاب شود. طبق آنچه گفته شد برای خرید یک پمپ باید به تعداد طبقات و متراژ واحد توجه کرد.
انتخاب پمپ آب خانگی بر اساس تعداد طبقات ساختمان
سادهترین روش انتخاب پمپ آب خانگی، انتخاب بر اساس تعداد طبقات است. هرچه تعداد طبقه بیشتر است، هد پمپ نیز باید بیشتر شود. برای همین باید یک پمپ قویتر انتخاب کرد. یعنی باید یک پمپ با ماکزیمم هد انتخاب شود. منظور از ماکزیمم هد انتقال آب از نقطه صفر پمپ تا بالاترین نقطهای است که سیال بالا میرود.
پمپ آب برای ساختمان یک طبقه
در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی زمانی که صحبت از طبقه میشود برای بهدستآوردن میزان حداقل هد پمپ برای یک ساختمان از فرمول زیر استفاده میشود
میزان هد پمپ= (تعداد طبقه* 3) + 30
طبق این فرمول میزان هد یک ساختمان یکطبقه عدد 33 خواهد بود. البته باتوجهبه اینکه اصطکاک در لولهها نیز وجود دارد یا متراژ واحدها نیز متفاوت است، نمیتوان این فرمول را حتماً درست دانست. این فرمول یک روش تجربی است که صحتوسقم آن محل تردید است؛ ولی این فرمول به ما کمک میکند تا روشی ساده و آسان به میزان هد دست پیدا کنیم.
برایناساس اگر فکر کنیم یک واحد یک طبقه، مبنای ما برای پمپاژ آب در ساختمان است، کمترین میزان توان پمپ را میتوان برای ساختمان یکطبقه انتخاب کرد. طبق اطلاعات شرکتهای تولیدی و متخصصین امر برای یک ساختمان یک طبقه با حداقل هد 33 یک پمپ نیم اسب مناسب است.
پمپ آب برای ساختمان دوطبقه
در ساختمان دوطبقه آب حداقل باید 6 متر بالا برود که یک پمپ با هد 36 نیز مناسب است. یک ساختمان دوطبقه نیاز به فشار بیشتر آب دارد که میتوان به یک پمپ بشقابی یک اسب خریداری کرد.
پمپ آب برای ساختمان سه طبقه
در ساختمان سه طبقه نیاز به فشار آب بیشتری است، برای همین باید از یک پمپ قویتر استفاده کنیم. بهگونهای که آب در تمام ساختمان چرخش کند. در ساختمانهای سهطبقه اگر فشار آب مناسب نیست، تنها مشکل در طبقه سوم خواهد بود. توصیه آبادیزل خرید یک پمپ جتی یک اسب است. این پمپ بهراحتی مشکل فشار آب برای ساختمان سهطبقه را حل خواهد کرد.
پمپ آب برای ساختمان چهارطبقه
زمانی که ساختمان بیشتر از سهطبقه است، راهنمای خرید پمپ آب خانگی بهآسانی نخواهد بود، زیرا برای این ساختمانها مشکل کمی حاد میشود. تأمین آب از طبقه سوم مشکل میشود، پس یک پمپ تک اسب مناسب نیست. توصیه میشود از یک پمپ دو پروانه دو اسب استفاده شود.
پمپ آب برای ساختمان پنج طبقه
در ساختمان پنج طبقه مشکل تنها هد نیست، بلکه به میزان دبی نیز باید توجه شود. چهبسا آب تا ساختمان پنجم بالا برود اما میزان آبدهی کم است، برای همین باید از موتور پمپ قویتر استفاده شود. اگرچه پمپ دو پروانه دو اسب برای یک ساختمان پنجطبقه تکواحد مشکلی ایجاد نمیکند اما بهتر است از پمپ آب خانگی سهفاز دو پروانه دو اسب استفاده کنیم.
پمپ آب برای ساختمان شش طبقه
برای ساختمان شش طبقه تنها توان پمپ مورد مسئله نیست، بلکه نوع پمپ هم حائز اهمیت است. در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی توصیه شده است، از پمپ جتی دو پروانه استفاده شود. این پمپ هم فشار بهتری تأمین میکند هم دبی را تا حد زیادی بالا میبرد.
پمپ آب برای ساختمان هفت طبقه
برای ساختمانهای هفت طبقه به بالا راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی یک کار تخصصی است، زیرا متراژ ساختمانها متغیر است و نقشه ساختمان فرق خواهد کرد؛ لذا دبی موردنیاز باید بهدرستی انتخاب شود. در اینگونه موارد متخصصین طبق تعداد نفرات در هر طبقه، میزان آبریز و تعداد شیرهای استفاده شده، برای راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی تصمیمگیری میکنند. جداول مهندسی که در مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان بیان شده است یا ابزارهایی مثل مانومتر و فلومتر میتواند به ما کمک کند تا میزان دقیق هد و دبی آب را اندازه بگیریم و بعد اقدام به خرید پمپ و نصب آن کنیم.
خرید پمپ آب خانگی بر اساس تعداد واحدهای ساختمان
در نحوه انتخاب پمپ آب خانگی بر اساس طبقات، همه ساختمانها یک واحد فرض شد. به این نکته باید توجه داشت که هرچه تعداد واحد در یک ساختمان بیشتر است تعداد نفرات نیز بیشتر خواهد بود؛ در نتیجه میزان آبریز در ساختمان نیز بالاتر میرود. آبریزی بیشتر باعث میشود تا این فرضیه مطرح شود که باید در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی به میزان دبی دستگاه توجه ویژه شود.
برای محاسبه دقیق دبی پمپ از یک جدول به نام SFU استفاده میشود؛ در این جدول میزان حجم آب موردنیاز برای یک ساختمان بر حسب تعداد واحد و نفرات نوشته شده است. مثلاً برای یک ساختمان 6 واحد که یک حمام در هر واحد وجود دارد، میزان دبی موردنیاز 84 لیتر در دقیقه است. حال اگر تعداد حمام به دو عدد در هر واحد برسد میزان دبی به 100 لیتر در دقیقه تغییر خواهد کرد.
این اعداد زمانی که سینک ظرفشویی، فلاش تانک، ماشین لباسشویی و دستشویی اضافه شود، دستخوش تغییرات زیادی خواهد بود. پس هرچه تعداد واحد بیشتر شود باید میزان دبی بالاتر رود. برای اینکه دبی بالاتر میرود علاوه بر یک پمپ با توان بالا نیاز به پمپی است که سرعت بالایی هم دارد، پمپ سانتریفیوژی دو یا سهطبقه انتخاب مناسبی برای ساختمانهای چند واحد است.
انتخاب پمپ آب خانگی بر اساس متراژ واحدهای ساختمان و طول مسیر لولهکشی
هرچه متراژ ساختمان بالاتر برود، آب مسیر بیشتری باید در طول لوله طی کند. چرخش آب در لولهها با مقاومت داخلی و اصطکاک همراه خواهد بود که این خود یک عامل منفی است تا پمپ فشار بیشتری تولید کند؛ لذا در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی باید به متراژ لوله دقت کرد. طبیعی است که هرچه از کنتور دورتر شویم نیاز است فشار بیشتری در لوله آب به وجود بیاید. برای همین از یک پمپ قویتر باید استفاده کرد.
خرید پمپ آب خانگی بر اساس قطر لوله
فاکتور دیگری که در راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی مؤثر است، قطر لولههایی است که در ساختمان استفاده شده است. هرچه قطر بیشتر است، میزان دبی و چرخش آب در لوله بیشتر خواهد بود. قطر لوله بیشتر یک مسئله فنی است و باید دقت کرد که آیا فشار آب چرخشی در لوله با قطر متناسب است؟ فرض کنید در لولهای به قطر 32 میزان فشار سیال 2 بار است. حال اگر فشار افزایش پیدا کند و به 4bar تغییر کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در چنین مواقعی این احتمال وجود دارد که فشار در لوله افزایش پیدا کرده و شکستگی به وجود آورد.
انتخاب پمپ آب خانگی بر اساس برند
نکته دیگر که باید به آن توجه داشت نوع برندی است که انتخاب میشود. این احتمال وجود دارد که یک پمپ یک اسب از دو برند متفاوت دو دبی مختلف ایجاد کند. اینکه کدام برند برای ساختمان شما مناسب است، بههیچوجه به اقتصاد شما ربط پیدا نمیکند. یعنی انتخاب یک پمپ با قیمت مناسبتر لزوماً یک راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی درست نیست، بلکه بهتر است در اینگونه موارد با کارشناسان مشاوره کنید تا پمپی انتخاب شود که با ساختمان شما همخوانی پیدا کند.
کلام پایانی
راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی یک امر تخصصی است و تمام مواردی که گفته شد مبانی و مقدمهای بود که بدانید در زمان خرید پمپ به چه نکاتی باید توجه کرد و چه تناسبی بین تعداد طبقه، واحد و متراژ لوله با توان پمپ وجود دارد. توصیه میشود برای خرید پمپ آب خانگی از توصیه و مشاوره کارشناسان، مانند همکاران ما در آبادیزل استفاده کنید.
ویژگی انواع پمپ آب خانگی
در این قسمت قصد داریم تا شما را با انواع پمپ آب خانگی آشنا کنیم. در واقع انواع پمپ آب خانگی در برندهای مختلف وجود دارند که هرکدام بسته به هد و ارتفاع آبرسانی تقسیمبندی میشوند. بااینحال پمپهای خانگی معمولاً به دودسته اصلی بشقابی و جتی تقسیمبندی میشوند.
اگر قصد خرید پمپ آب خانگی را دارید، بهتر است قبل از اقدام حتماً از تنوع و همچنین قابلیتهای هرکدام مطلع شوید، تا در نهایت با اطلاعات کامل و مطمئن وارد مرحله خرید قطعی شوید. در این قسمت قصد داریم به انواع پمپ خانگی اشاره کنیم و درباره هرکدام اطلاعات تکمیلی را ارائه دهیم، با ما همراه باشید.
پمپ جتی
پمپ های جتی به پمپ های خود مکش نیز معروف هستند. به همین دلیل میتوان آنها را کمی بالاتر از مخزن نصب کرد. توجه کنید که هرچه هد پمپ بیشتر شود در نتیجه میزان آبدهی کمتر میشود. بهطورکلی ما پمپ آب بی صدا نداریم؛ اما پمپ آب جتی نسبت به پمپهای دیگر بسیار پر سر و صداتر است.
پمپ بشقابی
میرویم به سراغ پمپ آب خانگی بی صدا، این نوع پمپها بیشینه ارتفاع آبرسانی کمی دارند در نتیجه برای ساختمانهای بلند مناسب نیستند. در عوض مقدار دبی آن نسبت به پمپ آب های جتی بیشتر است. این نوع پمپها را باید در ارتفاع برابر یا بیشتر نسبت به مخزن آب نصب کرد. پمپ آب های بشقابی برای ساختمانهایی با حداقل سه واحد مناسب هستند.
پمپ شناور
این نوع پمپها برای آپارتمانها مناسب نیستند اما میتوان از آنها برای پمپاژ آب از استخر و چاه استفاده کرد و معمولاً به آنها پمپ چاه عمیق نیز میگویند.
پمپ سیرکولاسیون
معمولاً از پمپ آب سیرکولاتور در شوفاژخانه استفاده میکنند به همین دلیل آن را با عنوان پمپ شوفاژ خانه نیز می شناسند؛ این پمپ سروصدای کمی دارد و استفاده از آن تاثیر چشم گیری در افزایش فشار آب دارد. معمولاً کاربرد این پمپ آب، سیرکوله کردن آب است. شما با این نوع پمپ میتوانید حتی سیالات 100 تا 130 درجه را پمپاژ کنید.
هرکدام از پمپهای عنوان شده برای مشخصات خاصی از انواع سازهها مناسب هستند، در نظر داشته باشید مقدار قدرت و توان پمپ های آب خانگی باتوجهبه اسبهای بخار آنها در نظر گرفته میشوند. بهعنوانمثال پمپ آب خانگی نیم اسب بخار، قدرت زیادی ندارد و بیشتر برای متراژهای تا 150 متر و ساختمانهای یک طبقه مناسب است. هر چه تعداد اسبهای بخار یک پمپ آب خانگی بیشتر باشد، قدرت افزایش فشار بالاتری دارد. پمپ آب جتی پنتاکس را میتوان بهعنوان بهترین پمپ آب خانگی یک اسب بخار معرفی کرد. پمپ های آب یک اسب بخار معمولاً برای ساختمانهای 4 تا 8 طبقه مناسب هستند.
پمپ بوستر چیست؟
قیمت پمپ آب برای ساختمان 3 طبقه که از نوع بوستر است، این پمپ یک سیستم آبرسانی است که وظیفه آن اعمال فشار مناسب با دبی جریان خروجی است، که فشار آب داخل لوله¬ها را تنظیم می¬کند.
در این پمپ آب از چند الکتروموتور استفاده شده است. قیمت پمپ آب برای ساختمان 4 طبقه یا قیمت پمپ آب برای ساختمان 5 طبقه به تعداد پمپ الکترو موتور بوستر بستگی دارد، همچنین این پمپ¬ها برای ساختمان¬های طبقاتی با تعداد طبقات و واحدهای بالا استفاده می¬شود.
به همین دلیل بوستر پمپ می¬تواند 2 پمپی، 3 پمپی، 4 پمپی و حتی بیشتر باشد، که در آن پمپ¬ها توسط یک تابلو فرمان کنترل می¬شوند. انواع مختلف پمپ¬های آب برای مصارف گوناگون و مطابق شرایط محیطی مورد استفاده قرار می¬گیرند.
تجهیزات جانبی پمپ
اکثر قریب به اتفاق افرادی که تجربه خرید پمپ ، استفاده و یا نصب آن را نداشته اند بیشتر به خود پمپ توجه میکنند. در صورتی که یک پمپ به تجهیزات و لوازم جانبی مخصوصی نیاز دارد تا بتواند در ضمن برآوردن خواسته شما، کارکرد کامل تر و بازدهی بهتری داشته باشد.
برای درک بهتر این موضوع که لوازمات فوق چه تاثیری بر روی روند کارکرد کاملتر وبازدهی بیشتر پمپ دارند به مثال زیر توجه کنید:
مخزن تحت فشار وسیله ای است که هدف اصلی آن صرفه جویی در مصرف برق، جلوگیری از استهلاک و بالا بردن عمر مفید پمپ می شود. هنگامی که شیر آب باز می شود، فشار آب کم شده و توسط کلید اتومات پمپ فرمان کار کردن به پمپ جهت تقویت فشار آب صادر می شود. این امر باعث میشود که حتی برای مصارف کم آب نیز این عمل تکرار شده و پمپ به طور دائم روشن نماند. این امر سبب کاهش مصرف برق، بالا رفتن عمر دستگاه و کمتر شدن استهلاک آن می شود.
تجهیزات و لوازمات جانبی مهمی که پمپ آب خانگی یا ساختمانی به آن نیاز دارد:
- الکتروموتور
- پنج راهه
- کلید اتومات پمپ
- ست کنترل پمپ
- منبع تحت فشار پمپ
- تابلو پمپ
خرید پمپ بر اساس ویژگی
تا اینجا شما در مورد انواع مختلف پمپ اطلاعات لازم را بدست آورده اید، و میدانید که برای هدف خود از الکتروپمپ استفاده کنید یا موتور پمپ یا هر نوع دیگر.
اما ویژگیهای زیادی برای هر نوع از پمپ وجود دارد. پس چگونه پمپ درست را انتخاب می کنید؟ این بخش به مهمترین ویژگی های پمپ اشاره میکند که در قسمت مشخصات فنی هریک از محصولات سایت به آنها اشاره شده. این مشخصات بمنظور انتخاب گزینه نهایی خرید مورد بررسی قرار می گیرد.
مهمترین و موثرترین ویژگی های پمپ برای انتقال آب
کیفیت عمل انتقال و تقویت فشار آب توسط پمپ را می توان به سه ویژگی تقسیم کرد:
نرخ جریان یا حجم آب (Flow rate)
حداکثر ارتفاع پرتاب آب (Max Head)
فشار آب (Water Pressure)
این هدف شما از نصب پمپ است که تعیین میکند، کدامیک از این ویژگیها باید ملاک قرار داده شوند.
نرخ جریان Flow rate
حجم عبور آب بر مبنای لیتر در دقیقه (LPM) یا گالن بر دقیقه (GPM) اندازه گیری می شود. هرچقدر که عدد این واحد بالاتر باشد شما می توانید حجم بیشتری از آب را در یک زمان معین منتقل کنید. برای انتقال سریع آب، ممکن است نیاز به نرخ جریان بالا داشته باشید.
حداکثر ارتفاع Max Head
این عدد که در واحد متر (m) می باشد به حداکثر ارتفاع عمودی پمپ می تواند آب را جابجا کند اشاره دارد. ویژگی که یک پمپ از مجموع ارتفاع مکش بعلاوه ارتفاع پمپاژ آب به سمت بالا می توان داشته باشد.
به عنوان مثال، اگر شما نیاز به مکش آب از عمق یا منبعی به ارتفاع 5 متر و حرکت آن به نقطه 25 متر بالاتر از پمپ دارید. بنابراین شما می بایست یک پمپ با حداکثر ارتفاع یا مکس هد بیشتر از 30 متر خریداری کنید.
فشار آب Water Pressure
فشار آب در واحد PSI اندازه گیری میشود. فشار آب و حداکثر ارتفاع (Max Head) بهم مربوط هستند، زیرا فشار تعیین می کند که آب چقدر می تواند منتقل شود. در عدد حداکثر ارتفاع پمپ(ارتفاعی آب به بالا رفته)، فشار آب صفر خواهد شد.
بنابراین مهم است که به این ویژگی توجه داشته باشید که چه میزان فشار آب نیاز دارید و فشار تا چه ارتفاعی از پمپ باید وجود داشته باشد. بعنوان مثال ویژگی تقویت فشار آب برای پمپ های آتش نشانی مهم است.
نحوه اتوماتیک کردن پمپ افزایش فشار
عموما جهت اتوماتیک کردن پمپ های افزایش فشار از سه سیستم استفاده می گردد
- استفاده از تابلو فرمان برای پمپ سه فاز (به کارگیری اینورتر)
- استفاده از ست کنترل یا کلید دیجیتال
- استفاده از منبع تحت فشار
برای کارکرد پمپ ها به صورت اتوماتیک و کاهش دفعات روشن و خاموش شدن پمپ ها و در نتیجه کارکرد کم صدای پمپ، نیاز به نصب مخزن تحت فشار به همراه درجه و کلید اتوماتیک است.
آب تحت فشار ذخیره شده در منبع مذکور باعث ایجاد یک فشار ثابت در پشت لوله گردیده و در نتیجه، کاهش چشمگیر دفعات روشن و خاموش شدن پمپ و همچنین ایجاد جریان متناوب و یکنواخت آب در لوله ها را در پی دارد.
نکات پس از خرید پمپ آب
نکاتی که پس از خرید پمپ می بایست رعایت نمود عبارت است از:
- جهت افزایش طول عمر پمپ آب خود تلاش نمایید منبع دیافراگمی با حجم بالاتر تهیه نمایید.
- وزن لوله ها را مهار نمایید و توجه نمایید که پمپ زمینی به عنوان تکیه گاه وزن لوله های سیستم لوله کشی در معرض فشار نباشد.
- مبحث 16 مقررات ملی ساختمان: اتصال پمپ به انشعاب اصلی آب شهری غیر مجاز است، بنابراین برای نصب پمپ باید از لوله اصلی آب شهری جدا شده و در محلی غیر از آن و توسط شیر یکطرفه به سیستم آب شهری اتصال یابد.
نحوه نصب و تنظیم پمپ آب
به دلیل وجود عوامل متعدد که در زمان نصب پمپ آب خانگی می بایست رعایت شود و نیز پیشگیری از مشکلات آتی، پیشنهاد می شود برای نصب پمپ آب و تنظیم پمپ با متخصصین نصب پمپ هماهنگی نمایید.
در هنگام راه اندازی و نصب پمپ آب منزل باید مکان نصب پمپ را پائین تر از سطح منبع مکش قرار داده تا فشار مکش ایجاد شده مثبت باشد، اگر این کار در بعضی از شبکه های آبرسانی امکان پذیر نبود، تا آنجائیکه وضع ایستگاههای پمپاژ اجازه می دهد باید سعی نمود پمپ نزدیک سطح مایع منبع مکش قرار گیرد تا مشکلات کمتری در کار پمپ ایجاد شود، مسیر لوله کشی باید مستقیم و از ایجاد خم ها و زانوها و لوازمات لوله کشی نه چندان مورد نیاز اجتناب کرد، بین زانوئی و محل اتصال مکش باید لوله مستقیمی به طول حداقل 5 برابر قطر مکش فاصله ایجاد نمود. چون در غیر این صورت فشار مکش نامتعادلی ایجاد شده و یک طرف چشمه پروانه و محفظه مکش پر تر از طرف دیگر شده و تلفات هیدرولیکی پمپ زیاد و راندمان پمپ کم می گردد.
باید قطر لوله مکش یک نمره بیشتر از قطر مجرای رانش بوده و عمق مکش بین 5/4 تا 6 متر باشد، لوله مکش باید کاملاً آب بندی بوده و از محبوس نمودن هوا در لوله مکش اجتناب ورزید، در قسمت اعظم لوله ورودی پمپ، فشار هوا کمتر از فشار جو بوده و برای مطمئن شدن از آب بندی لوله ورودی بعد از کارگذاری، یک شعله به قسمتهای اتصالی نزدیک می کنند در صورتی که درزی موجود باشد شعله به طرف لوله کشیده می شود لوله مکش باید 1 تا 2 متر پائین تر از حداقل سطح آب چاه باشد تا هوا وارد پمپ نگردد در قسمت رانش پمپ شیر یک طرفه جهت جلوگیری از حرکت معکوس آب و شیر تنظیم جهت کم و زیاد نمودن آب تعبیه نموده با صدمه ای به پمپ وارد نگردد.
جهت نصب پمپ اصولاً یک شاسی محکم برای موتور و پمپ درنظر گرفته و از ایجاد نامیزانی که سبب فرسوده شدن بوشهای اتصال و یاتاقانها و احتمالاً شکستن محور پمپ می گردد جلوگیری می شود همواره باید سعی نمود محور پمپها باموتور محرک آن در کارخانه میزان شود که این میزان نباید در اتصال و نصب پمپ به هم بخورد.
معمولاً صفحه ای به ضخامت 2.5 تا 4 سانتیمتر بین صفحه زبری پمپ و سطح بالائی فنداسیون در نظر گرفته می شود که با ملات سیمان پوشیده شده تا ناصافیهای بالائی فونداسیون اصلاح و حرکت جانبی صفحه زبری پمپ کم شود.
در مسیر رانش پمپ، یک شیر دروازه ای و یک سوپاپ کنترل قرار می دهند، کار این سوپاپ حفظ پمپ در مقابل فشارهای اضافی وارد بر پمپ است. سوپاپ انتهای لوله مکش باید لااقل 1.5 متر از سطح مایع مکش پائین تر بوده و پمپ نیز باید به سطح منبع مکش نزدیک باشد. پمپ و موتور را باید روی فونداسیون محکمی نگه داشت تا تنظیم آن خراب نگردد در غیر اینصورت بوشهای اتصال محور پمپ و موتور نیز یاتاقانهای آن خراب و سبب شکستگی محور می گردد.
یکی از سوالات شایع در بین مشتریان این است که از ست کنترل استفاده کنیم یا از منبع تحت فشار؟
در شرایطی که فضای کافی برای نصب پمپ وجود دارد اولویت با نصب مخزن تحت فشار به همراه درجه و کلید اتوماتیک است چرا که آب تحت فشار ذخیره شده در منبع مذکور باعث ایجاد یک فشار ثابت در پشت لوله گردیده و در نتیجه کاهش چشمگیر دفعات روشن و خاموش شدن پمپ و همچنین ایجاد جریان متناوب و یکنواخت آب در لوله ها را در پی دارد.
سلام پمپ آب 4 اسب کارکرده سالم برای فروش دارین ؟ اگر میشه راهنماییم کنید
با سلام مجموعه آبادیزل فروش کالاهای دست دوم ندارد. برای خرید میتوانید از محصولات آکبند که اختلاف چندانی با دست دوم ندارد استفاده کنید.