شرکت بازرگانی مهندسی آبادیزل

آشنایی با مقررات ملی ساختمان - دیزل ژنراتور

آشنایی با مقررات ملی ساختمان - دیزل ژنراتور نقش مهمی و کلیدی در صنعت و تکنولوژی دارند. خرید دیزل ژنراتور به ما امکان را می دهد که در شرایط بی برقی یا نداشتن دسترسی به شبکه برق از آن‌ها استفاده کنیم. مولدهای برق از جمله دیزل ژنراتور در بسیاری از موارد استفاده می‌گردند که یکی از مهم‌ترین کاربردهای دیزل ژنراتور برای ساختمان‌ها در زمان قطع برق شبکه سراسری است. در این مقاله به مبحث 13 مقررات ملی ساختمان در سال‌های 1398، 1399، 1400، 1402 می‌پردازیم.


در ادامه خواهید دید:

هدف از تدوین مقررات ملی ساختمان

مقررات ملی ساختمان چیست

کاربرد مقررات ملی ساختمان

استاندارد ساخت ژنراتور

برآورد درخواست نیروی برق (دیماند)

نکات انتخاب محل و ظرفیت و نوع واحدها و ابعاد

برآورد توان كل نصب شده

برآورد نیروی برق اضطراری

نیروی برق ایمنی

برق اضطراری در آسانسورها و پله برقی


استفاده از تابلو برق اتوماتیک مناسب همراه با دیزل ژنراتور عمل تامین برق اضطرای ساختمان را بصورت خودکار، ایمن و سریع انجام می‌دهد.

هنگامی که برق شبکه سراسری به هر دلیلی دچار قطعی و یا نقصان شود، دستگاه با استفاده از تابلو اتوماتیک ترانسفر سوئیچ، بصورت خودکار روشن شده و برق ساختمان را تامین میکند و پس از وصل مجدد برق شبکه سراسری نیز تابلو اتوماتیک نسبت خاموش کردن دستگاه بصورت خودکار اقدام میکند.

در این مقاله قصد داریم به بررسی و آشنایی با مقررات ملی ساختمان (دیزل ژنراتور) بپردازیم، پس با آبادیزل همراه باشید:

هدف از تدوین مقررات ملی ساختمان


برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به دیزل ژنراتور چیست کلیک کنید.


هدف از تدوین مقررات ملی ساختمان

مقررات ملی ساختمان از مهندسان در زمان طراحی و اجرا می‌خواهد تا بر طبق اصول مهندسی مندرج در مباحث مختلف آن عمل کرده و سپس اقدام به طراحی و محاسبات نمایند. رعایت این اصول و مقررات، حاکم بر نظارت بر ساخت اصولی ساختمان ها است و سازندگان را ملزم به رعایت بهداشت و ایمنی در زمان ساخت پروژه نیز می کند. به بیان دیگر مقررات ملی ساختمان، با هدف تامین ایمنی، سلامت و بهداشت افراد جامعه تدوین شده است. 

مقررات ملی ساختمان چیست؟

مقررات ملی ساختمان چیست

به مجموعه مقررات، بایدها و نبایدهایی که باعث تامین امنیت بیشتر ساختمان می شود، مقررات ملی ساختمان می گویند. این سلسله مقررات ساختمانی در طراحی ، اجرا، ترمیم و بازسازی، تخریب و تغییر کاربری یک بنا با هدف استحکام بخشیدن به آن ساختمان اعمال می شود. طبق ماده 33 قانون سازمان نظام مهندسی ، تنظیم این مجموعه کتب بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی گذاشته شده است. پس از آن شورایی توسط وزارت مسکن و شهرسازی با نام "شورای تدوین مقررات ملی ساختمان" تشکیل شد، تا اقدام به تدوین و تنظیم این مقررات در مجموعه کتب 22 گانه ای کنند.

این تیم متشکل از اساتید و صاحب نظرانی هست که بسیار در این امر خبره و حرفه ای هستند.

کاربرد مقررات ملی ساختمان

کاربرد مقررات ملی ساختمان

رعایت کردن این مقررات در زمان ساخت منجر به حفظ سلامت سازندگان و پس از ساخت نیز تضمینی بر افزایش عمر بنا و کیفیت آن خواهد شد. اگر این مقررات در تمام مراحل به طور کامل رعایت شود، ساکنان ساختمان ها نیز در هنگام بهره برداری، از مزایایی همچون عایق حرارتی و صوتی بودن ساختمان ها بهره مند می‌شوند.

گاها ممکن است در برخی موارد این مقررات به ظاهر دست و پاگیر و پر هزینه باشد؛ اما در کل با کاهش مصرف انرژی، کاهش هزینه های نگهداری و نوسازی همراه خواهند بود. از ملزومات اصلی رعایت این مقررات به کارگیری مصالح و تولیدات استاندارد می‌باشد. این امر نیز میسر نخواهد شد، مگر این که استاندارد سازی تولیدات مرتبط با صنعت ساختمان و مصالح ساختمانی به نحو مطلوب انجام شود. رعایت تمامی این موارد نوید این را خواهد داد که ساخت و سازهایمان با معیارهای روز جهان هماهنگ هستند؛ معیارهایی از قبیل: 

  • ضد زلزله بودن ساختمان 
  • ضد حریق بودن ساختمان 
  • اکوستیک‌شدن(کاهش صدا) ساختمان

و...

انتخاب تجهيزات الكتريكی

استاندارد ساخت ژنراتور

ژنراتور باید طبق مشخصات مندرج در استانداردهای 60034 IEC ، BS4999 ، 5000 BS و 0530 VDE مورد آزمایش قرار گیرد:

  • ساختمان هاي مسكوني با بيش از چهار طبقه از كف زمين و مجهز به آسانسور
  • ساختمان هاي عمومي كه نوع فعاليت آنها به وجود بدون قطعی برق نیاز دارد.
  • بيمارستان ها و مراكز بهداشتي
  • سردخانه هاي بزرگ
  • مراكز صنعتي كه قطع برق طولاني مدت در آنها ممكن است موجب خسارت جبران ناپذير شود
  • هر نوع ساختمان يا مجموعه يا مركز ديگري كه به تشخيص مقامات ذيصلاح بايد داراي نيروگاه اضطراري باشد.

برآورد درخواست نيروي برق (ديماند)


برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به ابعاد اتاق دیزل ژنراتور  کلیک کنید.


برآورد درخواست نیروی برق (دیماند)

برای فراهم كردن مقدمات تأمین نیروی برق هر طرح، (انشعاب، پست، مولد) لازم است قبل از اقدام به تهیه طرح تأسیسات الكتریكی و در مراحل اولیـه مطالعـات معمـاری و سـاختمانی، حداكثر درخواست (دیماند) نیروی برق آن را برآورد كرد. روش صحیح تخمین حداكثر درخواست براساس محاسبه توان كل نصب شده و اعمـال ضرایب همزمانی مناسب استوار است، به شرط آنكه تجربیـات گذشـته، كـه از طرحهـای مـشابه در محل به دست آمده باشد، این محاسبه را تأیید كند.

یادآوری

پیش بینی حداكثر درخواست، مخصوصاً از نظر وسایل و دستگاههای قابل حمل، روشنایی، تعداد پریزهای نصب شده و غیره، شدیداً وابسته به عرف و عادات محلی است؛ لذا در اغلب موارد لازم خواهد بود حداكثر تقاضا بیش از مقادیر به دست آمده از راه محاسبه انتخاب شود. اصولاً مطالب این بخش جنبه راهنمایی دارد و مقادیر به دست آمده از مراعات مفاد آن را نباید بدون بررسی ها و مطالعات محلی، به كار برد. از طرف دیگر لازم خواهد بود در پیش بینی حداكثر درخواست، عواملی نظیر رشد سریع كیفیت زندگی از یك طرف، و افزایش طبیعی، مصرف در طول عمر تأسیسات از طرف دیگر، در مدنظر باشد.

نصب و جانمایی

نکات انتخاب محل و ظرفیت و نوع واحدها و ابعاد

برای نصب تأسیسات الكتریكی باید استادكاران كار آزموده را به كـار گرفت و از لـوازم و تجهیزات مناسب استفاده كرد.

در خلال عملیات نصب، نباید در مشخصه های تجهیزات الكتریكـی، چنـان كـه در ایـن مقررات مشخص شده است، خللی وارد آید .

هادی حفاظتی و هادی خنثی باید با استفاده از رنگ آمیزی یا به نحوی دیگـر، حـداقل در محل ترمینالها قابل تشخیص باشند، این هادی‌ها باید در تمام طول كابلها و بندهای قابل انعطاف، با استفاده از رنگ آمیزی قابل تشخیص باشند. اتصالات بین هادی‌ها یا هادیها و تجهیزات الكتریكی باید به نحوی انجام شود كـه دوام و ایمنی آنها تضمین شده باشد.

كلیه تجهیزات الكتریكی باید به نحوی نصب شوند كه در شرایط پیش بینی شـده بـرای سیستم خنک كننده آنها خللی وارد نیاید.

كلیه انواع تجهیزات الكتریكی كه احتمال دارد دمای زیاد یا قوس الكتریكی ایجاد كنند، باید به نحوی مستقر یا حفاظت شوند كه خطر ایجاد آ تش سوزی در موارد قابل اشتعال از آنهـا رفع شده باشد.

در انتخاب محل و ظرفیت و نوع واحدها و ابعاد نیروگاه، علاوه بر ملاحظات فنـی نظیـر استقرار در نزدیكی مركز بار، افت ولتاژ، شرایط راه‌اندازی، نحوه ایجاد ارتباط با سیستم تغذیه نیروی اصلی، انتخاب سرعت، افت توان مولد اولیه، تأمین هوا برای مصرف مولد و خنک كـردن آن و غیـره، مراتب زیر نیز باید مورد توجه قرار گیرند:

  • نیروگاه در محلی ساخته و نصب شود كه از نظر لرزش، سروصدا و دود هیچ نوع اثر سـویی بـر فعالیتهای محل و اطراف آن نداشته باشد.
  • حمل و نقل و نصب و بهره برداری از واحدها بدون اشكال انجام پذیر باشد؛
  • فونداسیون دیزل ژنراتور واحدها مستقل از پی ساختمان و مجهز به لرزه گیرهایی مناسب محل استقرار باشد و آسیبی به پی های بنا نرساند
  • صدا خفه كن (نصب اگزوز دیزل ژنراتور) باتوجه به محل نصب دیزل ژنراتور انتخاب شود. برای مثـال، بـرای سـاختمان یـا محلـه مسكونی از صداخفه كن مخصوص مناطق مسكونی استفاده شود؛
  • دودكش دیزل ژنراتور یا دودكشهای نیروگاه باید از لبه بام ساختمان محل استقرار آن بلندتر باشد و از نقطـه خروج دود به فضای آزاد، مخروطی فرضی با محـور قـائم، كـه رأس آن در ایـن نقطـه و قاعـده آن درجهت بالا و زاویه رأس آن 90 درجه است، تا فاصله افقـی 50 متـری هـیچ سـاختمان مـسكونی، اداری یا عمومی را قطع نكند. در غیر اینصورت ارتفاع دودكشها را باید تا حصول شرط فـوق بلنـدتر درنظر گرفت.
  • مخزن سوخت باید طبق مقررات و ضوابط شركت نفت و دیگر مقررات ایمنی مقامات مربوط و بـا حجم كافی پیش بینی شود. در انتخاب محل مخزن سوخت لازم اسـت بـه راههـای ارتبـاطی تـانكر سوخت رسانی و لوله‌هایی كه از آن به نیروگاه میرود، توجه مخصوص شود.
  • جرثقیل سرویس، مناسب بانوع نیروگاه و واحدها پیش بینی و نصب شود.

برآورد توان كل نصب شده


برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور کلیک کنید.


برآورد توان كل نصب شده

توان كل نصب شده براساس خواسته های تأسیسات باید به ترتیب زیر محاسبه و برآورد شود:

  • درخواست برق چراغهای نصب ثابت رشته ای (التهابی)، توان اسمی لامپهای آنها خواهد بود. در مراحل برآورد اولیه، درخواست چراغ، توان بزرگترین لامپی است كه بتوان در آن نصب كرد.
  • درخواست برق چراغهای نصب ثابت از نوع تخلیه ای (فلورسنت، جیـوه ای و...) تـوان اسـمی مصرفی لامپ‌های آن باتوجه به مصرف آنهاست. درخواست اینگونه چراغها به ولت آمپر، 2برابر درخواست بر حسب وات است.
  • درخواست برق پریزها، در مواردی كه نوع لوازم و دستگاههایی كه از آنهـا تغذیـه خواهنـد كـرد معلوم نباشد، از راه تخمین درخواست مدار نهایی آنها برآورد میشود. 
  • درخواست برق لوازم و دستگاههای نصب ثابت، توان اسمی آنها، با اعمال ضریب توان آنها، خواهد بود.
  • درخواست بارهای القایی باید باتوجه به ضریب توان آنها تعیین شود.

نيروی برق اضطراری

برآورد نیروی برق اضطراری

در ادامه مقاله آشنایی با مقررات ملی ساختمان - دیزل ژنراتور، برای تأمین مصارف اضطراری و ایمنی، باید نیروی برق به كمک مولدهایی كه معمولاً نیروی محرک آنها موتورهای دیزل است، در محل تولید شود:

  • ساختمانهای مسكونی با بیش از چهارطبقه از كف زمین و مجهز به آسانسور
  • ساختمانهای عمومی كه نوع فعالیت آنها به نحوی است كه قطع برق ممكن است خطر یا خسارت جبران ناپذیری بی آفریند.
  • ساختمانهای عمومی دارای شرایط
  • بیمارستانها و مراكز بهداشتی باتوجه به نوع فعالیت آنها
  • سردخانه های بزرگ
  • مراكز صنعتی كه قطع برق طولانی مدت در آنها ممكن است موجب خسارت جبران ناپذیر شود.
  • هرنوع ساختمان یا مجموعه یا مركز دیگری كه به تشخیص مقامات ذیصلاح باید دارای نیروگاه اضطراری باشد.

برآورد نیروی اضطراری لازم باید باتوجه به مصارف ضروری، جریانهای راه اندازی دیزل ژنراتور و دیگر ملاحظات فنی مربوط به عمل آید. باتوجه به نوع ساختمان یا مجموعه، در مركز نیـروی مـورد نیـاز، ممكن است از یک یا چند مولد استفاده شود. واحدها ممكن است با راه‌اندازی دسـتی، خودكـار، بـا وقفه كوتاه یا بی‌وقفه باشند.

نيروی برق ايمنی

نیروی برق ایمنی

در مواردی كه قطع نیروی برق ممكن است برای افراد خطر ایجاد كند، لازم است نیروی برق ایمنی در خود محل تأمین شود. نیروی ایمنی می‌تواند مكمل نیروی اضطراری یا مستقل از آن باشد. انتخاب وسائل و دستگاه هایی كه باید از منابع ایمن تغذیه شوند بستگی به نوع كار آنها خواهد داشت. منابع ایمن ممكن است جزئی از خود وسیله یا دستگاه باشد و با آن یک واحد تشكیل دهد، مانند چراغهای ایمنی باطری سرخود.

برای موارد زیر لازم است نیروی برق ایمنی تأمین شود :

  • سالن‌ها و تالارهایی با بیش از 20 نفر ظرفیت، بالای درهای خروجـی و در راهروهـای خروجـی منتهی به فضای آزاد
  • روشنایی چراغهای مخصوص عمل و كلیه لوازم مخصوص استمرار حیات و نظایر آن
  • در كلیه مواردی كه به هر علت ناشی از قطع برق، ممكن است ایمنی افراد به خطر افتند.

برق اضطراری در آسانسورها و پله برقی

برق اضطراری در آسانسورها و پله برقی

در صورتی كه وجود برق اضطراری برای یک ساختمان ضروری باشد باید حداقل یک آسانسور از هر گروه آسانسور در ساختمان از برق اضطراری تغذیه گردد و این خط تغذیه باید بتواند هریک از آسانسورهای دیگر را به انتخاب تغذیه نماید. این سیستم باید به صورت خودكار فعال شود.


برای بهره مندی از خدمات مشاوره رایگان هنگام خرید دیزل ژنراتور و آگاهی از قیمت ژنراتور با ما تماس بگیرید.

شماره های تماس : ۰۲۱۳۳۹۹۲۲۹۴ – ۰۲۱۳۳۹۱۴۰۸۴

faq

مقررات ملی ساختمان از مهندسان در زمان طراحی و اجرا می‌خواهد تا بر طبق اصول مهندسی مندرج در مباحث مختلف آن عمل کرده و سپس اقدام به طراحی و محاسبات نمایند. رعایت این اصول و مقررات، حاکم بر نظارت بر ساخت اصولی ساختمان ها می باشد و سازندگان را ملزم به رعایت بهداشت و ایمنی در زمان ساخت پروژه نیز می کند. به بیان دیگر مقررات ملی ساختمان، با هدف تامین ایمنی، سلامت و بهداشت افراد جامعه تدوین شده است . عالوه بر این ساخت ساختمان با رعایت این مقررات منجر به مهندسی ساز بودن آن ها می شود.

به زبان ساده تر به مجموعه مقررات، باید ها و نباید هایی که باعث تامین امنیت بیشتر ساختمان می شود، مقررات ملی ساختمان می گویند. این سلسله مقررات ساختمانی در طراحی ، اجرا، ترمیم و بازسازی، تخریب و تغییر کاربری یک بنا با هدف استحکام بخشیدن به آن ساختمان اعمال می شود. طبق ماده 33 قانون سازمان نظام مهندسی ، تنظیم این مجموعه کتب بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی گذاشته شده است. پس از آن شورایی توسط وزارت مسکن و شهرسازی با نام "شورای تدوین مقررات ملی ساختمان" تشکیل شد، تا اقدام به تدوین و تنظیم این مقررات در مجموعه کتب 22 گانه ای کنند.

این تیم متشکل از اساتید و صاحب نظرانی هست که بسیار در این امر خبره و حرفه ای می باشند.

رعایت کردن این مقررات در زمان ساخت منجر به حفظ سلامت سازندگان و پس از ساخت نیز تضمینی بر افزایش عمر بنا و کیفیت آن خواهد شد. اگر این مقررات در تمام مراحل به طور کامل رعایت شود، ساکنان ساختمان ها نیز در هنگام بهره برداری، از مزایایی همچون عایق حرارتی و صوتی بودن ساختمان ها بهره مند می‌شوند.

گاها ممکن است در برخی موارد این مقررات به ظاهر دست و پاگیر و پر هزینه باشد؛ اما در کل با کاهش مصرف انرژی، کاهش هزینه های نگهداری و نوسازی همراه خواهند بود. از ملزومات اصلی رعایت این مقررات به کارگیری مصالح و تولیدات استاندارد می‌باشد. این امر نیز میسر نخواهد شد، مگر این که استاندارد ساز ی تولیدات مرتبط با صنعت ساختمان و مصالح ساختمانی به نحو مطلوب انجام شود. رعایت تمامی این موارد نوید این را خواهد داد که ساخت و سازهایمان با معیارهای روز جهان هماهنگ هستند؛ معیارهایی از قبیل : 

  • ضد زلزله بودن ساختمان 
  • ضد حریق بودن ساختمان 
  • اکوستیک‌شدن(کاهش صدا) ساختمان

و...

همچنین بخوانید
پارالل کردن دیزل ژنراتور، به فرآیندی گفته می‌شود که در آن دو یا چند دستگاه الکتریکی، از جمله ترانسفورماتورها و ژنراتورها، به گونه‌ای به هم متصل می‌شوند که به طور همزمان و هماهنگ کار کنند. این عمل به منظور افزایش قابلیت اطمینان سیستم، افزایش ظرفیت انتقال توان و بهبود بهره‌وری انرژی انجام می‌شود. در این مقاله به جزئیات کامل این سیستم می‌پردازیم.
دیزل ژنراتور چیست | دیزل ژنراتور که از ترکیب موتور دیزل، ژنراتور (مولد الکتریکی) و بخش‌های دیگر ساخته شده است، ابزاری برای تامین برق در شرایط مختلف است که در انواع بزرگ، کوچک، خانگی، صنعتی، سه فاز و تکفاز وجود دارد. در ادامه با ژنراتور گازوئیلی، کاربرد و اجزای اصلی این دستگاه مولد برق آشنا خواهید شد.
سیستم اگزوز دیزل ژنراتور یکی از بخش‌های حیاتی برای عملکرد صحیح این دستگاه‌ها به حساب می‌آید. وظیفه اصلی این سیستم، هدایت گازهای ناشی از احتراق به خارج از موتور و کاهش آلودگی‌های تولیدی است. در این مقاله به بررسی کامل این سیستم می‌پردازیم.
سیستم AVR یا تنظیم کننده ولتاژ در دیزل ژنراتور چه نقشی دارد؟ در این مقاله با آموزش نصب تثبیت کننده ولتاژ، نقشه و نحوه تست سیستم AVR به طور کامل آشنا می‌شویم و نقش آن در دیزل ژنراتور را بررسی می‌کنیم.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: