علت روشن نشدن دیزل ژنراتور، یا علت خاموش شدن دیزل ژنراتور مسئلهای است که هنگام کار با این دستگاهها با آن رو به رو خواهیم شد. مواردی وجود دارد که باعث مشکل در عملکرد دستگاه میشود. دلایل مختلفی برای روشن نشدن یا خاموش شدن دستگاه وجود دارد که در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.
در ادامه خواهید دید:
سایر اشکالات رایج در روشن نشدن دستگاه
- گرفتگی ورودی هوا
- نقص در سیستم خنک کننده
- خرابی هیتر یا گرمکن
- زیاد و بالا بودن بار دستگاه
- رها نشدن فنر سلونوئید
برای عیب یابی و پیدا کردن علت روشن نشدن دستگاه باید مرحله به مرحله پیش رفت. در ابتدا باید استارت دستگاه بررسی شود. اگر دستگاه استارت نخورد باید مشکلات مربوط به آن که در ادامه توضیح میدهیم بررسی شود. بعد از حل مشکل استارت به سراغ قسمت سوخت رسانی و پمپ روغن و هواگیری لولههای ورودی، سیستم گرمکن و خنک کننده و در نهایت سلونوئید یا خاموش کن دستگاه بروید. در کل با انجام مرتب تعمیر و نگهداری و سرویس منظم دستگاه می توان از پیش آمد برخی مشکلات جلوگیری کرد و اما برخی از این مشکلات اجتناب ناپذیر هستند.
استارت نخوردن موتور دیزل ژنراتور
موتور برای روشن شدن نیاز به محرکی دارد تا سوخت وارد آن شده و عمل احتراق صورت بگیرد، این محرک در واقع همان استارت است. برای حل مشکل روشن نشدن دستگاه باید ابتدا سیستم استارت آن بررسی شود. در این قسمت به بررسی مشکلات سیستم استارت خواهیم پرداخت.
علت استارت نخوردن دیزل ژنراتور
استارت نخوردن دستگاه میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه به رایجترین مشکلات استارت نخوردن انجین دستگاه خواهیم پرداخت:
- ایراد داشتن ته سوئیچ استارت
- اتمام شارژ یا عمر مفید باتری
- اشکال در بست باتری
- وجود مشکل در اتومات استارت
- مشکل در رله فرمان
- آسیب دیدن و خرابی استارت
- اشکال در برد کنترلر
- ایراد در تابلو برق
اتمام شارژ یا عمر مفید باتری
خرابی باتری یکی از رایج ترین دلایل اصلی است که موتور دستگاه استارت نخورد.
اکثر ایرادات باتری بر اثر اتصال ضعیف یا تجمع سولفاته (جمع شدن کریستالهای سولفات سرب در صفحات باتری) است.
زمانی که مولکول های سولفات در اسید باتری به شکل عمیق تخلیه میشود، باعث پوشیده شدن صفحات باتری و تامین نشدن جریان کافی میشوند.
بعد از هربار انجام سرویس یا تعمیر و نگهداری ارزش دارد که سیستم را بررسی کنید، که مطمئن شوید که قطع کننده مدار تغذیه شارژر در موقعیت درست قرار دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله باتری دیزل ژنراتور مراجعه کنید.
اشکال در برد کنترلر
در نمایشگر برد کنترلر اطلاعات مهمی درباره عملکرد دستگاه نشان داده میشود. در صورت روشن شدن چراغهای هشدار یا مشاهده کدهای خطا روی نمایشگر برد کنترلر متوجه وجود ایراد در این قسمت میشوید. در این صورت به دفترچه راهنما مراجعه کرده و دستورالعمل های شرکت سازنده برد کنترلر را مطالعه و اعمال کنید. اما به دلیل وجود پیچیدگی در این فرآیند بهتر است با تکنسین یا تعمیرکار حرفهای تماس بگیرید و از او درخواست کمک کنید.
ایراد در تابلو برق
ممکن است به دلیل ایراد در اتصالات و قطعات موجود در تابلو برق دستگاه روشن نشود. در این صورت بهتر است توسط یک اپراتور از سلامت قطعات به کار رفته در تابلو مانند کلید و فیوزها، رلهها، سوییچها، ترمینال و کابلها و سایر قطعات و درست بودن اتصالات مطمئن شوید و سپس اقدام به روشن شدن دستگاه کنید. همچنین بهتر است از رعایت موارد ایمنی و فنی اطمینان حاصل کنید.
در کل بهتر است تابلو برق در محیطی خنک و مقاوم در برابر آب و گرد و غبار و مواد شیمیایی نصب شود. علاوه بر آن باید تابلو برق در دسترس باشد تا به صورت دوره ای و مرتب توسط اپراتور بررسی شود.
مشکلات مربوط به سوخت دیزل ژنراتور
بعد از بررسی سیستم استارت به سراغ مشکلات رایج در سوخت میرویم و آنها را رفع میکنیم. در این قسمت به بررسی مشکلات مربوط به سیستم سوخت دستگاه خواهیم پرداخت.
سیستم سوخترسانی ژنراتور گازوئیلی از قطعات اصلی مانند باک، پمپ سوخت، فیلتر سوخت و خطوط سوخت تشکیل شده است. باک به عنوان منبع ذخیره گازوئیل و پمپ سوخت، گازوییل را به سمت موتور هدایت میکند. فیلترها به حذف ناخالصیها کمک کرده و پمپ سوخت گازوئیل را به داخل سیلندرها پاشیده، اطمینان از عمل احتراق درست را فراهم میآورند. سرویس به موقع و نگهداری درست از این قطعات برای کارایی و دوام دستگاه ضروری است.
نشتی و کمبود سوخت
در مقاله علت روشن نشدن دیزل ژنراتور به این میپردازیم که استفاده از سوخت کهنه و یا باقی مانده آن که در مدت طولانی داخل باک بوده است می تواند آسیب جدی به دستگاه شما برساند.
نشتی سوخت در سیستم سوخت رسانی، از مشکلاتی هستند که با انتخاب نامناسب محل قرار گرفتن مخزن و عدم نگهداری مناسب به وجود می آید. نگهداری نامناسب باعث ترک در شلنگ ها و لوله هایی میشود که سوخت از آنها عبور میکند.
ایراد در پمپ سوخت
پمپ سوخت یکی از مهمترین اجزا در سیستم سوخت رسانی دستگاه است. این قطعه وظیفه دارد تا سوخت را از باک به موتور دستگاه پمپاژ کند. فشار ایجاد شده، باید به قدری باشد که بتواند سوخت را با فشار کافی به داخل سیلندرها تزریق کند. پمپ سوخت باید بتواند حجم سوخت مورد نیاز انجین را تأمین کند. در صورت وجود هرگونه مشکل در پمپ سوخت، عملکرد موتور به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است منجر به خاموشی موتور شود.
ایراد در پمپ سوخت میتواند باعث کاهش فشار سوخت، نوسان فشار و در نهایت کار نکردن انجین دستگاه شود. برای بررسی دقیق عملکرد پمپ سوخت، باید فشار خروجی پمپ را اندازه گرفته و با مقادیر استاندارد قیاس کنید. علائم کاهش فشار شامل کاهش قدرت انجین و افزایش مصرف سوخت میشود.
یخ زدگی و گرفتگی لوله سوخت
یکی از مشکلات که در فصل سرما می تواند مانع روشن شدن دستگاه گردد، یخ زدگی و گرفتگی لوله های سوخت است. این موضوع باعث میشود تا سوخت در لوله ها و شلنگ های انتقال دهنده دچار یخ زدگی شود و به انجین نرسد تا دستگاه را بتواند روشن کند. برای از بین بردن یخ زدگی ها و باز شدن مسیر انتقال سوخت، آب جوش را باید به طور دائم روی لوله های سوخت و پمپ بریزید.
به هیچ عنوان از شعله مستقیم برای این کار استفاده نکنید، زیرا باعث آتش سوزی میشود و سیمکشیها دچار خرابی و آسیب دیدگی میشوند.
وجود ناخالصی و آب در گازوئیل
یکی از دلایلی که باعث جلوگیری از روشن شدن دستگاه میشود، پایین بودن کیفیت سوخت و وجود ناخالصی در گازوئیل است. اگر در گازوئیل ناخالصی یا آب وجود داشته باشد میتواند به انجین آسیب برساند.
ممکن است سوخت گازوییل شامل ذرات معلقی مانند ذرات فلزی، رسوبات، خاک و سایر آلودگیها باشد. این ذرات مضر میتواند باعث افت کیفیت سوخت شود و در نهایت عملکرد موتور را تحت تأثیر قرار دهد و حتی باعث روشن نشدن دستگاه شود.
وجود هوا در سیستم سوخت رسانی
نرسیدن سوخت به موتور یکی از اصلی ترین موارد در روشن نشدن دستگاه است. عوامل زیادی باعث نرسیدن سوخت به موتور میشوند که یکی از همین عوامل، وجود هوا در سیستم سوخت رسانی است. اگر هوا به سیستم سوخت وارد شود، دستگاه روشن نشده یا قدرت موتور کاهش مییابد. برای رفع این مشکل، باید شلنگهای انتقال دهنده سوخت از باک تا انجین را بررسی کنید و عمل هواگیری را انجام دهید.
انسداد خط سوخت
به دلایل مختلفی ممکن است گازوییل کافی به انجین نرسد. یکی دیگر از این دلایل، انسداد مسیر سوخت است. همان گونه که میدانید گازوییل از طریق لولههایی به انجین میرسد. مسدود بودن این مسیر می تواند مانع رسیدن گازوییل به انجین شود و در نهایت موجب روشن نشدن دستگاه میشود.
بیشتر بخوانید: بهینه سازی مصرف سوخت در دیزل ژنراتورها
مشکلات مربوط به روغن دیزل ژنراتور
در ادامه مقاله علت روشن نشدن دیزل ژنراتور به بررسی مشکلات مربوط به روغن خواهیم پرداخت. این موارد میتواند شامل آلودگی یا نشت روغن، کم شدن فشار یا حجم روغن و موارد دیگر باشد.
کم شدن فشار روغن
روغن کافی برای عملکرد درست دستگاه اهمیت زیادی دارد. دستگاههای مدرن مجهز به سنسور هستند که وقتی سطح روغن پایین است به طور خودکار دستگاه را خاموش می کنند. این کار از آسیب زدن به انجین جلوگیری میکند. اگر روغن بعد از 50 ساعت استفاده (یا 20 ساعت، اگر دستگاه جدید باشد) تعویض نشده است و یا مشکوک به نشتی است، همین موضوع ممکن است سبب عدم راه اندازی دستگاه باشد.
شما می توانید سطح روغن را با میله اندازه گیری که ممکن است در میل لنگ دستگاه خود قرار گرفته باشد، بررسی کنید. بهتر است وقتی روغن کم و یا تمام شده است، دستورالعمل های سازنده را بررسی کنید که چه نوع روغن برای دستگاه شما مناسب است.
کمبود روغن موتور
از دیگر دلایل رایج برای روشن نشدن دستگاه، کمبود روغن موتور است. روغن موتور نقش بسیار مهمی در عملکرد صحیح و طول عمر دستگاه دارد. اگر سطح روغن موتور از حد استاندارد پایینتر آید، ممکن است دستگاه شما روشن نشود. برای بررسی سطح روغن، از میله اندازهگیری یا گیج روغن استفاده کنید. اگر سطح روغن پایین بود، باید روغن جدید اضافه کنید. توجه داشته باشید که بسیاری از دستگاههای مدرن به سنسورهایی مجهز هستند که به محض کاهش سطح روغن، دستگاه را خاموش میکنند تا از آسیب به موتور جلوگیری بشود. اگر این سنسورها فعال شوند و روغن را به موقع اضافه نشود، ممکن است آسیبهای جدی به موتور وارد شود.
از مناسب بودن سطح روغن مطمئن شوید و حتما از روغن با کیفیت بالا استفاده کنید. در صورتی که سطح روغن را به طور منظم بررسی کنید و در زمان مناسب روغن را تعویض کنید، میتوانید از بروز مشکلات جدی جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: زمان تعویض روغن دیزل ژنراتور
مشکلات مربوط به فیلتر دیزل ژنراتور
در این بخش از مقاله علت روشن نشدن دیزل ژنراتور به بررسی ایرادهای مربوط به فیلترهای دستگاه خواهیم پرداخت.
آلودگی فیلتر
ممکن است غبار و ریزگرد وارد فیلتر هوا شده و آن را آلوده کند، در این صورت باعث ضعف عملکرد موتور میشود. تعویض کردن فیلتر هوا و یا بررسی تمیز بودن آن به سادگی ممکن است بنابراین اگر دستگاه روشن نشد، فیلتر هوا را بررسی کنید.
تعویض و چک کردن فیلتر هوا
فیلتر هوا در دیزل ژنراتور برای تصفیه هوای ورودی به موتور استفاده میشود. وظیفه اصلی این فیلتر، جداسازی ذرات معلق، خاک، گرد و غبار و سایر آلودگیها از هوا است تا از ورود آنها به موتور جلوگیری شود. این فیلتر باید به موقع تعویض شود تا عملکرد موتور دستگاه بهینه شود.
گرفتگی و مسدود شدن فیلتر گازوئیل
مسدود شدن فیلتر گازوئیل یکی دیگر از دلایل روشن نشدن دستگاه است. فیلتر سوخت یا فیلتر گازوئیل ذرات ریزی که در داخل سوخت وجود دارد را قبل از ته نشین شدن به خود جذب میکند. و بعد از گذشت مدتی استفاده از دستگاه، فیلترها به دلیل انباشته شدن مواد زائد دچار مسدود شدن و گرفتگی میشود. گرفتگی و مسدود شدن فیلتر گازوئیل مانع از رسیدن سوخت به دستگاه میشود. این مشکل هم می تواند باعث روشن نشدن دستگاه شود.
بیشتر بخوانید: انواع فیلتر دیزل ژنراتور
مشکلات رایج در روشن نشدن دیزل ژنراتور
غیر از مشکلات مربوط به استارت، سوخت، روغن و فیلترها دلایل دیگری هم میتواند وجود داشته باشد که دستگاه روشن نشود. در ادامه مقاله علت روشن نشدن دیزل ژنراتور به این موارد میپردازیم.
گرفتگی ورودی هوا
اگر اکسیژن کم به موتور دیزل برسد علاوه بر افت قدرت موتور، افزایش مصرف سوخت را هم به دنبال خواهد داشت. برای بررسی این مشکل، باید مسیر هوا بررسی گردد و در صورت گرفتگی، پارگی یا نشت هوا نسبت به رفع عیب اقدام گردد.
زمان استارت زدن دستگاه، روشن نشدن و خارج شدن دود سیاه از اگزوز میتواند نشان دهنده این باشد که هوای کافی به طور صحیح به دستگاه نمیرسد. در مواجه با این موضوع باید فیلتر و مسیر هوا را مورد بررسی قرار داد. و در صورت لازم فیلتر هوا باید تعویض گردد.
نقص در سیستم خنک کننده
این قسمت وظیفه خنک کردن موتور دستگاه را بر عهده دارد. اگر سیستم خنککننده به درستی کار نکند انجین دستگاه بیش از حد داغ میشود. دمای بالای موتور باعث تغییرات در مصرف سوخت و کاهش راندمان و سوختن موتور شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور به مقاله مراجعه کنید.
خرابی هیتر یا گرمکن
ممکن است به دلیل سرمای هوا دستگاه استارت نخورده و موتور روشن نشود. به همین علت از هیتر یا گرمکن استفاده میکنند که به روشن شدن موتور در این مواقع کمک کند. علاوه بر این باعث کمتر ریپ زدن انجین و کاهش اصطحلاک سایر قطعات موتور نیز میشود و به در کل به بهبود عملکرد و راندمان انجین کمک میکند.
زیاد و بالا بودن بار دستگاه
تحمیل اضافه بار الکتریکی به موتور می تواند به آن آسیب برساند. وارد کردن بار اضافی باعث داغ شدن بیش از حد موتور شده که می تواند منجر به خرابی انجین دستگاه شود. همچنین می تواند باعث شود که ژنراتور از کار بیفتد یا خاموش شود.
رها نشدن فنر سلونوئید
سلونوئید، به قطعهای گفته میشود که کار خاموش کردن دستگاه را بر عهده دارد. به همین دلیل به آن خاموش کن هم گفته میشود.
در برخی از ژنراتورهای گازوییلی، در هنگام روشن کردن باید سلونوئید فعال شود تا سوخت به موتور برسد. در نتیجه موقع استارت باید سلونوئید را نگه داشته تا دستگاه روشن شود.
برای بررسی عملکرد سلونوئید، یک سیم از سر مثبت باتری به سر مثبت خاموش کن وصل کنید. در صورتی که سلونوئید عمل نکرد، آن را تعویض کنید. ولی اگر سلونوئید سالم بود، باید مسیر سیم کشی و رله مربوطه بررسی شود.
در کل روشن نشدن دیزل ژنراتور دلایل مختلفی دارد. که به مهمترین و متداول ترین آنها پرداختیم. دراین مقاله، علت روشن نشدن دیزل ژنراتور یا همان علت روشن نشدن موتور دیزل و علت خاموش شدن دیزل ژنراتور را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و سوالات ذهنی شما را برطرف کرده باشد.
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث روشن نشدن و عدم راه اندازی دیزل ژنراتور می شود:
- نشتی و کمبود سوخت
- کم یا تمام شدن روغن موتور
- مشکل خرابی شمع
- یخ زدگی و گرفتگی لوله سوخت
- تعویض و چک کردن فیلتر هوا
- گرفتگی ورودی هوا
- سیستم پایین خنک کننده
- وجود ناخالصی و آب در گازوئیل دیزل ژنراتور
- گرفتگی و مسدود شدن فیلتر گازوئیل دیزل ژنراتور
- دود گرفتن و خفه کردن
- خرابی فیوزها و کلید بریکر
- ایراد داشتن انژکتور دیزل ژنراتور
- تمام و ضعیف شدن باتری
- بودن هوا در سیستم سوخت رسانی
- زیاد و بالا بودن بار موتور
- خرابی در پمپ سه گوش
- رها نشدن فنر سلونوئید
بله، نیاز به چک کردن دائمی سیستم خنک کننده است. و شامل رادیاتور، آب رادیات و سایر می شود.
بله به دلیل لرزش دستگاه هنگام کار کردن، آچار کشی دوره ای نیاز است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید