انواع گاورنر، کاربرد و چگونگی تنظیم در دیزل ژنراتور، در این مقاله بررسی خواهد شد. هر سیستم مکانیکی نیازمند یک مدار کنترلی است. در دستگاههای پیچیده صنعتی سنسورهای زیادی، کار کنترل و نظارت بر دستگاه را انجام میدهند. در این مقاله قصد داریم که بدانیم گاورنر ژنراتور دیزلی چه کاربردی دارد و نحوه تنظیم آن ها به چه صورت است در ادامه خواهیم دید.
نقش و کاربرد گاورنر در دستگاه ها
دستهبندی گاورنر بر اساس محدوده سرعت
گاورنر چیست
یکی از قطعات کنترلی که روی دیزل ژنراتور نصب میشود، دستگاهی به نام گاورنر است. اگر بخواهیم در توضیح این سؤال که گاورنر چیست، توضیح سادهای ارائه بدهیم، باید بگوییم یک دستگاه کنترلی است که عملکرد سرعت موتور را کنترل کرده و موجب ثابت بودن دور بر دقیقه دستگاه میشود.
بیشتر بخوانید: اجزای دیزل ژنراتور
نقش و کاربرد گاورنر در دستگاه ها
کاربرد این دستگاه، کنترل دور بر دقیقه و فرکانس تولیدی موتور است. به طور مثال، در زمان روشن شدن برحسب اینکه چند وسیله در مدار قرار بگیرد، توان موتور کم یا زیاد میشود؛ اما سرعت دستگاه باید ثابت باقی بماند. برای همین اگر دور بر دقیقه موتور 1500 است، با فرمان به دستگاهی به نام اکچویتور میزان تزریق سوخت به موتور را در حد ثابتی نگه میدارد تا بر اساس آن نیروی حاصل از انفجار در سیلندر نیز ثابت باقیمانده و دستگاه با یک سرعت ثابت کار کند.
انواع گاورنر
همانطور که هر دستگاهی در مدلهای مختلف ساخته میشوند، گاورنر نیز در انواع مختلف عرضه میشود. گاورنرها به سه گروه الکترومکانیکی، الکتریکی و مکانیکی تقسیم میشوند:
گاورنرهای مکانیکی
این دستگاه تنظیم سرعت، کاملاً مکانیکی است و به شکل یک شاقول بوده که شامل چند چرخدنده، هرزگرد، وزنه و تسمههای کوچک است. اهرم تعبیه شده در این دستگاه، اهرم گاز را که روی پمپ انژکتور نصب شده است، کنترل میکند.
معمولاً این دستگاه روی دیزل ژنراتورهای تک سیلندر و دو سیلندر نصب میشود که سرعت موتور بالا نیست. دقت در این دستگاه بهواسطه تنظیم دستی مناسب نبوده و امکان کنترل از راه دور وجود ندارد.
گاورنرهای الکترومکانیکی
این نوع از ترکیب دو قسمت مکانیکی و الکترونیکی ساخته شده است. این نوع دستگاه کوچکتر از حالت قبل بوده و با سرعت بالاتری نسبت به مدل مکانیکی کار میکند.
بخش مکانیکی دستگاه در شکلهای گوناگون دیده میشود بعضی از دستگاهها دارای چرخدنده ماردنی یا حلزونی یا جعبهدنده افزاینده نیرو مجهز است. در بخش الکترونیکی نیز یک الکتروموتور قرار گرفته است که کار تنظیم را برعهده دارد. در این مدل دستگاه الکترونیکی بعد از آنکه خطای دور بر دقیقه را حس کرد، فرمان به قسمت مکانیکی داده و قسمت مکانیکی با کنترل میزان تزریق سوخت دور بر دقیقه موتور را پایین میآورد.
گاورنرهای الکتریکی
این سنسور کاملاً الکترونیکی است و بسیار دقیقتر از دو مدل قبل است. در این مدل یک سنسور مماس بر دنده فلاویل موتور نصب شده است که با شمارش پالس ارسالی از پیکاپ دستگاه را فعال میکند. در زمان آلارم سنسور آن یک پیام الکترونیکی به شیر برقی اکچویتور ارسال میکند. این نوع کنترل بسیار دقیق است و با توجه به عملکرد دیزل چه در حالت بیباری و چه در حالت پرباری همواره سرعت موتور ثابت باقی خواهد ماند.
دستهبندی گاورنر بر اساس محدوده سرعت
نوع دیگری از دستهبندی گاورنر، گروهبندی دستگاه بر اساس محدوده سرعت است که به سه گروه تک برنامهای، دوقطبی و سرعت کل تقسیم میشود:
گاورنر تک برنامهای
در این مدل میزان سرعت روی دستگاه کالیبره میشود و بر اساس همان سرعت دستگاه کار میکند. معمولاً این مدل دستگاه بر روی ماشینهایی کار گذاشته میشوند که یک سرعت ثابت دارند.
گاورنر دوقطبی
این مدل دستگاه در مورد موتورهایی که دارای دو سرعت کالیبره شده و سرعت ایدهآل هستند کار میکند.
گاورنر سرعت کل
این نوع از گاورنر اپراتور، سرعت موتور را انتخاب و بر اساس آن سرعت تنظیم میشود؛ بنابراین با سرعت کل در همه زمانها به شکل ثابت کار میکند.
نحوه تنظیم گاورنر
برای تنظیم سرعت در گاورنر باید مراحل زیر انجام شود:
- ابتدا موتور دیزل را روشن میکنیم.
- صبر میکنیم موتور کمی گرم شده و بعد پتانسیومتر را تنظیم میکنیم. توضیح آنکه پتانسیومتر یک مقاومت سه ترمینال است که تنظیم سرعت با آن انجام میشود. روی دستگاه دو پتانسیومتر وجود دارد.
- در مرحله بعد ضریب بهره را با پتانسیومتر GAIN تنظیم میکنیم. برای تنظیم ضریب بهره، ابتدا پتانسیومتر را در جهت عقربههای ساعت میچرخانیم. در این حالت، موتور از جریان عادی خارج میشود. بعد از آنکه دیزل از حالت عادی خارج شد، مجدداً پتانسیومتر را میچرخانیم؛ اما این بار خلاف جهت عقربههای ساعت کار را انجام میدهیم تا موتور به حالت عادی برگشته و ضریب بهره به مقدار صحیح تنظیم شود. منظور از ضریب بهره میزان توانی است که دستگاه باید به ما بدهد.
- روی صفحه دستگاه پتانسیومتر دیگری وجود دارد که به آن پتانسیومتر STABILITY نیز گفته میشود. این کلمه به معنای پایداری است و هدف از تنظیم این دکمه ایجاد ضریب پایداری در دستگاه است. مشابه با ضریب بهره این دکمه را نیز ابتدا در سمت عقربههای ساعت چرخانده و بعد از اینکه موتور از حالت عادی خارج شد، مجدداً و این بار در خلاف عقربههای ساعت دکمه را میچرخانیم؛ بهاینترتیب دستگاه به پایداری میرسد.
کلام پایانی
نقش گاورنر در دیزل دستگاه های دیزلی بسیار حیاتی است. تنظیم اشتباه این دستگاه خاموشی دیزل ژنراتور را به دنبال خواهد داشت؛ در نتیجه این برد الکترونیکی باید همیشه در حالت تنظیم و درست استفاده شود.
اگر تنظیمات آن در دستگاه ها به هم ریخت کافی است برای حل مشکل از متخصصان آبادیزل کمک بگیرید.
برای بهره مندی از خدمات مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
شماره های تماس : ۰۲۱۳۳۹۹۲۲۹۴ – ۰۲۱۳۳۹۱۴۰۸۴
گاورنر در دیزل ژنراتورهای که پمپ سوخت برقی دارد قابلیت نصب دارد. در دستگاه های قدیمی دارای پمپ سوخت مکانیکی قابلیت نصب گاورنر ندارد.
تنظیم گاورتر تنها توسط تکنسین های فنی انجام میشود و عملی تخصصی است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید