شرکت بازرگانی مهندسی آبادیزل

رادیاتور دیزل ژنراتور

رادیاتور دیزل ژنراتور یکی از اجزای حیاتی سیستم خنک‌سازی در دیزل ژنراتورها است. وظیفه اصلی رادیاتور، کاهش دمای مایع خنک‌کننده است که در حین کار ژنراتور گرم می‌شود. این مایع معمولاً آب یا مخلوطی از آب و ضدیخ است. در ادامه به طور کامل رادیاتور دیزل ژنراتور را بررسی خواهیم کرد.


در ادامه خواهیم دید:

آشنایی با رادیاتور دیزل ژنراتور

انواع رادیاتور دیزل ژنراتور

اجزا و قطعات اصلی رادیاتور

نحوه عملکرد رادیاتور

تعمیر و نگهداری رادیاتور


آشنایی با رادیاتور دیزل ژنراتور 

آشنایی با رادیاتور دیزل ژنراتور 

رادیاتور، وظیفه جلوگیری از گرمای تولید شده توسط موتور را برعهده دارد. عدم مدیریت حرارت تولید شده توسط موتورهای دیزل هنگام کار، ممکن است آسیب های جدی به موتور وارد کند. رادیاتور با کمک آب یا مایعات خنک‌کننده، گرما را از موتور جذب کرده و آن را از طریق پره‌های رادیاتور به هوای اطراف منتقل می کند. این عمل، دمای موتور را در محدوده ایمن نگه داشته و از داغ شدن بیش از حد و خرابی احتمالی آن جلوگیری می‌کند.


انواع رادیاتور دیزل ژنراتور

انواع رادیاتور دیزل ژنراتور

در ادامه مقاله با انواع رادیاتور ژنراتور آشنا می‌شویم:

رادیاتور آب خنک (Water Radiator)

این مدل با استفاده از آب به عنوان آب رادیاتور عمل می‌کند. آب حرارت را از موتور جذب کرده و از طریق تیغه‌های رادیاتور به هوا منتقل می‌کند. مناسب برای محیط با دمای بالا بوده و نیاز به نگهداری بیشتر و سیستم‌های پمپاژ آب نسبت به بقیه دارد.

رادیاتور روغن خنک (Oil Radiator)

از این نوع رادیاتور در موتورهای دائم کار نیروگاهی استفاده می‌شود. عملکرد آن به این شکل است که از یک طرف دو لایه روغن به رادیاتور وارد شده و از طرف دیگر خارج می‌شوند. در واقع روغن با آب مخلوط نشده و طی یک تماس حرارت خود را به آن منتقل می‌کند. سپس برای خنک کاری، آب به درون رادیاتور هوا خنک وارد می‌شود. خنک‌سازی مؤثر در دماهای بالا، ظرفیت حرارتی بالا و نیاز به سیستم‌های نگهداری و تعویض روغن از ویژگی های این مدل است.

رادیاتور پلیت

بین صفحات این مدل، مایع خنک‌کننده جریان دارد. دارای سطح تماس بیشتری با آب رادیاتور بوده و بنابراین کارایی بالاتری در انتقال حرارت دارند. به دلیل طراحی فشرده و کارآمد خود، در دیزل ژنراتورهای مختلف استفاده می‌شوند.

رادیاتور ترکیبی (Combined Radiator)

از ترکیب چند سیستم استفاده می‌کنند. می‌توانند هم از آب و هم از هوا برای خنک‌سازی استفاده کنند. برای شرایط خاص و کارکردهای چندمنظوره مناسب است.

رادیاتور قابل حمل (Portable Radiator)

این رادیاتورها به‌طور خاص برای استفاده در محیط‌های مختلف طراحی شده‌اند و می‌توانند به راحتی جابجا شوند. این نوع رادیاتور معمولاً در شرایط اضطراری یا در کارگاه‌ها و پروژه‌های موقت استفاده می‌شود.

رادیاتور صنعتی (Industrial Radiator)

این رادیاتورها برای استفاده در ژنراتورهای بزرگ و صنعتی طراحی شده‌اند و معمولاً ظرفیت بالاتری دارند. آن‌ها به‌طور خاص برای کار در شرایط سخت و دماهای بالا ساخته می‌شوند.


اجزای اصلی رادیاتور دیزل ژنراتور

اجزا و قطعات اصلی رادیاتور دیزل ژنراتور

شیر تخلیه

هنگام تعویض ضد یخ و... از این قطعه استفاده می‌شود. بعد از تخلیه مواد نیاز به هواگیری دارد.

لوله سرریز

برای زمانی که آب جوش می‌آید و یا آب اضافی در دستگاه بود، لوله سرریز استفاده می‌شود.

فن

فن هوای خنک را از بیرون به سمت هسته رادیاتور می‌دمد تا حرارت مایع خنک‌ کننده را به سرعت به محیط منتقل کند.

سیلندر

بلوک سیلندر حاوی پیستون و محفظه احتراق است.

پمپ آب (Water Pump)

پمپ آب، آب رادیاتور را در سیستم گردش می‌دهد و آن را از موتور به رادیاتور و بالعکس منتقل می‌کند.

ترموستات (Thermostat)

ترموستات دمای آب رادیاتور را کنترل می‌کند و جریان آن را در صورت نیاز تنظیم می‌کند تا موتور در دمای مطلوب عمل کند.


نحوه عملکرد رادیاتور دیزل ژنراتور

نحوه عملکرد رادیاتور دیزل ژنراتور

رادیاتور ژنراتور به عنوان یک سیستم خنک‌ کننده عمل می‌کند که دمای موتور را در حین کار در محدوده‌ای مناسب نگه می‌دارد. نحوه عملکرد آن به شرح زیر است:

جریان سیال خنک‌کننده

موتور دیزل ژنراتور دارای یک سیستم خنک‌کننده است که شامل یک مایع خنک‌کننده (معمولاً آب یا مخلوط آب و ضدیخ) می‌باشد. این مایع از طریق موتور به گردش درمی‌آید و حرارت تولید شده توسط احتراق سوخت را جذب می‌کند.

انتقال حرارت

آب رادیاتور گرم شده به سمت رادیاتور منتقل می‌شود. در رادیاتور، این مایع از طریق لوله‌ها و پره‌های رادیاتور عبور می‌کند.

خنک شدن مایع

 هوای محیط از طریق فن یا به صورت طبیعی به داخل رادیاتور وارد می‌شود و با پره‌ها تماس پیدا می‌کند. این هوا حرارت را از مایع خنک‌ کننده می‌گیرد و دمای مایع را کاهش می‌دهد.

بازگشت مایع

این مایع که حالا سردتر شده است، دوباره به موتور برمی‌گردد تا چرخه ادامه یابد.

کنترل دما

رادیاتور معمولاً دارای ترموستات و سنسورهای دما است که دما را کنترل کرده و در صورت نیاز فن را روشن یا خاموش می‌کند تا دما در محدوده مناسب نگه داشته شود.

این فرآیند باعث می‌شود که موتور در حین کار در دماهای ایمن و کارآمد عمل کند و از آسیب دیدن آن جلوگیری شود.


بیشتر بخوانید: سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور


تعمیر و نگهداری رادیاتور دیزل ژنراتور

رادیاتور دیزل ژنراتور نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارد تا عملکرد بهینه و طول عمر آن حفظ شود. موارد زیر از جمله نکات مهم در تعمیر رادیاتور و نگهداری آن هستند:

بررسی سطح آب رادیاتور: به طور منظم سطح مایع را بررسی کنید و در صورت کاهش سطح، مایع مناسب را اضافه کنید.

تمیزی رادیاتور

در محیط‌هایی که گرد و غبار وجود دارد، شکاف‌های رادیاتور ممکن است با زباله‌ها، حشرات و... مسدود شوند که بر کارایی رادیاتور تأثیر می‌گذارند. تمیز کردن مکرر این رسوبات را می‌توان با آب داغ کم فشار به همراه مواد شوینده اسپری کرد تا بخار یا آب از جلوی رادیاتور به سمت فن پاشیده شود. اگر از جهت مخالف اسپری کنید، فقط کثیفی به مرکز دمیده می‌شود.
هنگام استفاده از این روش، از یک پارچه برای مسدود کردن موتور دیزل و دینام استفاده داشته باشید. اگر با روش فوق نتوان رسوبات سرسخت را خارج کرد، می‌توان رادیاتور را خارج کرد و حدود ۲۰ دقیقه در آب داغ قلیایی فرو برد و سپس با آب داغ شستشو داد.

کنترل نشتی

به طور دوره‌ای لوله‌ها و اتصالات را بررسی کنید، زیرا نشتی حاصل از آن باعث کاهش کارایی سیستم شده و توسط رسوب مسدود می‌شود. برای حذف و جلوگیری از این می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  • آب را از سیستم خنک کننده تخلیه کرده و لوله را از محل اتصال موتور دیزل جدا کنید.
  • استفاده از محلول آب و اسید ضد زنگ
  • بعد از مخلوط شدن، محلول را تا ۴۹ درجه سانتیگراد حرارت دهید.
  • به آرامی محلول را از طریق درپوش فیلتر یا یک شکاف داخل لوله بریزید تا بجوشد. وقتی واکنش شیمیایی متوقف شد، آن را با محلول داغ پر کنید.
  • اجازه دهید محلول چند دقیقه در سیستم بماند، سپس محلول را از لوله پایین یا تخلیه به ظرف اصلی برگردانید.
  • داخل مخزن آب رادیاتور را بررسی کنید. اگر هنوز رسوب وجود دارد، مراحل بالا را تکرار کنید تا محلول اسید تا ۸ درصد افزایش یابد.

بررسی فن

عملکرد فن را بررسی کرده تا مطمئن شوید که به درستی کار می‌کند و هوای کافی به رادیاتور می‌رسد.

تعویض آب رادیاتور

این مایع باید به طور دوره‌ای تعویض شود تا از ایجاد رسوب و خوردگی جلوگیری شود.

بررسی ترموستات

ترموستات را جهت کنترل درست دما بررسی کنید. رعایت این نکات کمک می‌کند تا رادیاتور به خوبی عمل کرده و از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود.

faq

بستگی به ظرفیت حجم رادیات دارد و از 4 تا 10 لیتر متغیر است.

معمولا رادیات با ظرفیت و ابعاد بزرگتر راندمان موتور را با خنک کاری افزایش میدهد.

در صورت کم شدن یا تغییر رنگ آن نیاز به تعویض و سرویس دارد. ضد یخ نیز باید سالیانه تعویض شود.

همچنین بخوانید
پارالل کردن دیزل ژنراتور، به فرآیندی گفته می‌شود که در آن دو یا چند دستگاه الکتریکی، از جمله ترانسفورماتورها و ژنراتورها، به گونه‌ای به هم متصل می‌شوند که به طور همزمان و هماهنگ کار کنند. این عمل به منظور افزایش قابلیت اطمینان سیستم، افزایش ظرفیت انتقال توان و بهبود بهره‌وری انرژی انجام می‌شود. در این مقاله به جزئیات کامل این سیستم می‌پردازیم.
دیزل ژنراتور چیست | دیزل ژنراتور که از ترکیب موتور دیزل، ژنراتور (مولد الکتریکی) و بخش‌های دیگر ساخته شده است، ابزاری برای تامین برق در شرایط مختلف است که در انواع بزرگ، کوچک، خانگی، صنعتی، سه فاز و تکفاز وجود دارد. در ادامه با ژنراتور گازوئیلی، کاربرد و اجزای اصلی این دستگاه مولد برق آشنا خواهید شد.
سیستم اگزوز دیزل ژنراتور یکی از بخش‌های حیاتی برای عملکرد صحیح این دستگاه‌ها به حساب می‌آید. وظیفه اصلی این سیستم، هدایت گازهای ناشی از احتراق به خارج از موتور و کاهش آلودگی‌های تولیدی است. در این مقاله به بررسی کامل این سیستم می‌پردازیم.
سیستم AVR یا تنظیم کننده ولتاژ در دیزل ژنراتور چه نقشی دارد؟ در این مقاله با آموزش نصب تثبیت کننده ولتاژ، نقشه و نحوه تست سیستم AVR به طور کامل آشنا می‌شویم و نقش آن در دیزل ژنراتور را بررسی می‌کنیم.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز: