طرز کار و نحوه عملکرد دیزل ژنراتور، عنوانی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. قبل از انتخاب دیزل ژنراتور بهتر است در مورد کارکرد دستگاه، چگونگی تولید برق در ژنراتور گازوئیلی، اصول کار موتور دیزلی و ژنراتور و نقش سایر قطعات در دستگاه آگاهی کسب کنیم تا بتوانیم با خیال راحت اقدام به تهیه دستگاه کنیم. پس با آبادیزل همراه باشید.
در ادامه این مقاله خواهید دید:
چگونگی تولید برق در دیزل ژنراتور
در ابتدا برای اینکه این دستگاه مولد برق گازوئیلی و اجزای آن را بهتر بشناسید و از کاربردهای آن مطلع شوید به مقاله دیزل ژنراتور چیست مراجعه کنید.
چگونگی تولید برق در دیزل ژنراتور
در مقاله طرز کار و نحوه عملکرد دیزل ژنراتور به روش تولید برق در این محصول میپردازیم. ژنراتور دیزلی از موتوری تشکیل شده است که با سوخت گازوئیل کار میکند. در طی فرایند احتراق، انرژی شیمیایی حاصل از گازوئیل به انرژی مکانیکی تبدیل شده و سپس این انرژی ایجاد شده توسط آلترناتور، به انرژی الکتریکی یا برق تبدیل میشود که در صورت قطع برق میتوان از آن استفاده کرد.
هنگامی که دستگاه راه اندازی میشود، موتور چهار فرآیند احتراق خود یعنی: مکش، فشرده سازی، قدرت و تخلیه را طی میکند. در نتیجه انرژی شیمیایی سوخت به انرژی مکانیکی تبدیل شده که ما به عنوان خروجی در شفت موتور دریافت میکنیم. اکنون از این شفت دوار برای چرخاندن روتور دینام استفاده میشود. روتور و استاتور دینام اجزایی هستند که انرژی را تولید میکنند. روتور، یک عنصر استوانهای است که توسط آهنربا احاطه شده و در داخل استاتور میچرخد که دارای آرایش ثابتی از سیم کشی مسی است. حرکت آهنرباها در سراسر سیم کشی چیزی است که در پایان الکتریسیته را تولید میکند.
نحوه کار موتور دیزل ژنراتور
به طور کلی نحوه کار موتور یا انجین ژنراتور دیزلی را میتوان در مراحل زیر بیان نمود:
مکش
در این مرحله شیر ورودی باز شده و با جابهجا شدن پیستون از مرکز، هوا به طرف سیلندر کشیده میشود. بعد از وارد شدن هوا با فشار کافی، شیر مکش بسته میگردد.
احتراق انجین
انجین با یک احتراق درونی کوچک روشن میشود. در انجین دریچهای تعبیه شده که سوخت را کنترل کرده و سرعت این قطعه را کنترل میکند. که این کار موجب استاندارد شدن قدرت خروجی دستگاه میشود.
در مرحله احتراق، گازوئیل وارد هوای متراکم و داغ شده و شروع به سوختن میکند تا زمانی که به مرکز فوقانی برسد که در این حالت تأمین سوخت متوقف میگردد. تا آخر مرحله مکش و رسیدن به نقطه قطع، تزریق سوخت ادامه داشته که در این شرایط، شیر ورودی و تخلیه در حالت بسته قرار دارند. در ادامه گازهای هوا فشرده شده و در سیلندر پخش میگردند و باعث میشوند تا پیستون به طرف پایین حرکت نماید.
تخلیه
در این مرحله به طور مجدد پیستون به سمت بالا رفته و سبب میشود تا شیرهای تخلیه باز و شیر سوخت بسته گردد. به دلیل انبساط گازهای سوختی که محترق شدهاند، با حرکت پیستون به سمت بالا حرکت کرده و در نهایت گازهایی که باقیماندهاند، با کمک دریچه اگزوز به طرف بیرون میروند. زمانی که این مرحله پایان مییابد، شیرهای تخلیه بسته شده و این چرخه کامل میگردد.
اصول عملکرد دیزل ژنراتور
در ادامه مقاله طرز کار و نحوه عملکرد دیزل ژنراتور، به تشریح وظایف اجزای اصلی دستگاه میپردازیم:
نحوه کار موتور دیزلی
موتور دیزلی یکی از مهمترین بخشهای دستگاه و منبع انرژی مکانیکی ورودی است. این قطعه قلب تپنده دستگاه است و کارکرد آن در بالا توضیح داده شد. میزان توان و اندازه قدرت آن رابطه مستقیمی با حداکثر توان خروجی دارد و باید در هنگام کوپله به تناسب توان موتور و آلترناتور توجه شود.
نحوه کار ژنراتور
دینام یا ژنراتور (آلترناتور) قسمتی از دستگاه است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. اکثر آلترناتورها از یک قسمت ثابت که استاتور نام دارد و از یک قسمت متحرک یا روتور استفاده میکنند. سیم پیچ متحرک (روتور) در داخل یک سیم پیچ ثابت (استاتور) میچرخد و با ایجاد یک میدان مغناطیسی در خروجی برق تولید میکند. دینام از نظر ساختار در دو نوع زغالی و مگنتی(مغناطیس دائم) و از نظر تولید برق در دو نوع تکفاز و سهفاز در بازار موجود است.
نحوه کار سیستم سوخت
مخزن و سیستم سوخت، وظیفه تامین و انتقال سوخت را برعهده دارد. مخزن سوخت در دستگاههای کوچک به طور معمول در کنار پایه شاسی قرار دارد اما برای دستگاه سایز بزرگ تر نیازمند نصب مخرن سوخت خارجی به صورت جداگانه هستید. مخزن سوخت معمولاً ظرفیت کافی برای کار کردن دستگاه را به طور متوسط بین 6 تا 8 ساعت دارد.
نحوه کار AVR
AVR در ژنراتور دستگاه وجود دلرد که ولتاژ خروجی دستگاه را تنظیم میکند. مهمترین کارکرد این قطعه عبارت است از کنترل خودکار ولتاژ ژنراتور و ثابت نگه داشتن خروجی در محدوده سطح ولتاژ مناسب.
این قطعه محدوده ولتاژ متغیر ورودی را به طور مداوم میگیرد و خروجی را در یک ولتاژ ثابت حفظ میکند و باعث پایداری ولتاژ و فرکانس و در نتیجه بهبود عملکرد دستگاه میشود.
بیشتر بخوانید: سیستم AVR یا تنظیم کننده ولتاژ در دیزل ژنراتور
نحوه خنک کاری موتور
این سیستم وظیفه متعادل نگه داشتن دمای موتور را دارد و در نهایت موتور دستگاه را خنک میکند. این امر باعث بهبود عملکرد و سلامت دستگاه میشود و از بروز خطرات ناشی از داغ شدن انجین جلوگیری میکند. به طور کلی نحوه عملکرد کولینگ سیستم به دو صورت انجام میشود: آب خنک یا هوا خنک و یا هردو همزمان.
بیشتر بخوانید : سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور
نحوه کار سیستم روانکاری
از آنجایی که این محصول شامل قطعات متحرک در موتور خود است، برای اطمینان از دوام و عملکرد روان برای مدت طولانی، نیاز به روغنکاری دارد. انجین دستگاه توسط روغن ذخیره شده در کارتر، روغنکاری میشود. شما باید سطح روغن را هر 8 ساعت کارکرد و همچنین نشتی روغن را بررسی کنید و هر 200 ساعت کارکرد روغن روان کننده را تعویض نمایید.
بیشتر بخوانید: قطعات تشکیل دهنده دیزل ژنراتور
نتیجه گیری
دیزل ژنراتورها بهدلیل کارایی بالا، قابلیت اطمینان و توانایی تأمین برق در شرایط اضطراری، در بسیاری از صنایع و محیطها کاربرد دارند. درک نحوه عملکرد و اجزای اصلی دیزل ژنراتور به کاربران و بهرهبرداران این امکان را میدهد که از این دستگاهها بهطور بهینه استفاده کنند و عمر مفید آنها را افزایش دهند. همچنین، با توجه به نیاز به نگهداری و سرویسهای دورهای، توجه به جزئیات نگهداری میتواند از خرابیهای ناگهانی جلوگیری کند.
شما میتوانید در انتهای مقاله طرز کار و نحوه عملکرد دیزل ژنراتور، نظرات خود را درج کرده و از نظرات بقیه کاربران بهرهمند شوید. برای بهرهمندی از مشاوره قبل از خرید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید